Popcornowe baranki

Popcornowe baranki

„Popcornowe Baranki” to uroczy i kreatywny sposób na udzielenie świątecznego klimatu naszym platom. Idealne do serwowania jako łakocie dla gości lub celem rozkoszowania się nimi samemu, baranki z popcornu stanowią kreatywny twist na klasycznym przysmaku. Są one prostym, a zarazem efektownym dodatkiem do wielkanocnego stołu, który z pewnością przyciągnie uwagę najmłodszych. Białość popcornu naśladuje naturalne runo baranka, przywracając na myśl tradycyjne wielkanocne symboliki. Dzięki temu przepisowi z łatwością zaskoczysz swoich gości unikalnym i smacznym dekoracyjnym elementem.

Składniki:

  • Muffinki
  • 2 małe jajka
  • 100ml mleka
  • 100g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120g mąki pszennej
  • 30g kakao
  • 50g masła
  • 8 cukierków „Krówek”
  • Dodatkowo:
  • ok 50g marcepanu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • ok 50g popcornu

Popcornowe baranki – jak zrobić?

  1. Przygotowujemy masę na muffinki
    1. Jajka, mleko, cukier oraz przestudzone masło łączymy ze sobą za pomocą ubijaczki- miotełki. Powoli dodajemy do masy przesiane i wymieszane ze sobą składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Na końcu dodajemy posiekane cukierki krówki. Masę przelewamy do papilotek (Napełniłam je do pełna ponieważ piekłam i tak w formie do muffin a zależało mi by były wyższe). Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 20 minut.
  2. Łebki
    2. W trakcie pieczenia masę marcepanową łączymy z kakaem. Pozostawiamy tylko mały kawałek jasnego, który posłuży za źrenice. Formujemy łebki, uszy oraz oczka. Wykałaczką robimy noski i buzie. Wstawiamy do lodówki.
  3. Gotowe baranki
    3. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami mleka. Gotową, lekko gęstniejącą rozsmarowujemy na muffinkach. Przyklejamy łebki, a na wierzchu układamy obok siebie popcorn tworząc strukturę baranka. Schładzamy.

Słowa kluczowe: baranek z popcornu

Popcornowe baranki – dodatkowe informacje

Do przyklejania popcornu użyłam resztki masy budyniowej, która została mi z ciasta, ale z całą pewnością zastygająca na muffince polewa także się sprawdzi 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Popcorn w karmelu
Następny przepis: Popękane ciasteczka orzechowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode