Popcornowe baranki
„Popcornowe Baranki” to uroczy i kreatywny sposób na udzielenie świątecznego klimatu naszym platom. Idealne do serwowania jako łakocie dla gości lub celem rozkoszowania się nimi samemu, baranki z popcornu stanowią kreatywny twist na klasycznym przysmaku. Są one prostym, a zarazem efektownym dodatkiem do wielkanocnego stołu, który z pewnością przyciągnie uwagę najmłodszych. Białość popcornu naśladuje naturalne runo baranka, przywracając na myśl tradycyjne wielkanocne symboliki. Dzięki temu przepisowi z łatwością zaskoczysz swoich gości unikalnym i smacznym dekoracyjnym elementem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Muffinki
- 2 małe jajka
- 100ml mleka
- 100g cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120g mąki pszennej
- 30g kakao
- 50g masła
- 8 cukierków „Krówek”
- Dodatkowo:
- ok 50g marcepanu
- 2 łyżki kakao
- 2 tabliczki białej czekolady
- 2 łyżki mleka
- ok 50g popcornu
Popcornowe baranki – jak zrobić?
-
1. Jajka, mleko, cukier oraz przestudzone masło łączymy ze sobą za pomocą ubijaczki- miotełki. Powoli dodajemy do masy przesiane i wymieszane ze sobą składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Na końcu dodajemy posiekane cukierki krówki. Masę przelewamy do papilotek (Napełniłam je do pełna ponieważ piekłam i tak w formie do muffin a zależało mi by były wyższe). Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 20 minut. -
2. W trakcie pieczenia masę marcepanową łączymy z kakaem. Pozostawiamy tylko mały kawałek jasnego, który posłuży za źrenice. Formujemy łebki, uszy oraz oczka. Wykałaczką robimy noski i buzie. Wstawiamy do lodówki. -
3. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami mleka. Gotową, lekko gęstniejącą rozsmarowujemy na muffinkach. Przyklejamy łebki, a na wierzchu układamy obok siebie popcorn tworząc strukturę baranka. Schładzamy.
Słowa kluczowe: baranek z popcornu
Popcornowe baranki – dodatkowe informacje
Do przyklejania popcornu użyłam resztki masy budyniowej, która została mi z ciasta, ale z całą pewnością zastygająca na muffince polewa także się sprawdzi 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Popcorn w karmelu
Następny przepis: Popękane ciasteczka orzechowe