Pomodori secchi con aglio e capperi czyli suszone pomidory
Pomidory są jednym z najbardziej uniwersalnych składników używanych w kuchniach na całym świecie. Ich smak może być dramatycznie zmieniony i ulepszony poprzez suszenie, co jest starożytną, ale nadal popularną metodą przetwarzania. Przepis na „Pomodori secchi con aglio e capperi”, czyli suszone pomidory z czosnkiem i kaparami, to klasyczne danie kuchni włoskiej pełne charakterystycznych mediterranejskich smaków. Głównym elementem jest tutaj pomidory secchi, czyli dosłownie – suszone pomidory. Ta wyrafinowana przekąska lub dodatek do wielu dań podkreśli wyjątkowość każdej uroczystości.
admin
Składniki:
- (dla 6 słoików po 400ml)
- 7kg pomidorów (u mnie lima)
- 750 ml oliwy extra virgin
- suszone oregano
- pieprz czarny ziarnisty
- kapary
- 2 główki czosnku
Pomodori secchi con aglio e capperi czyli suszone pomidory – jak zrobić?
- Pomidory umyć. Wyciąć gniazdo i pokroić na ćwiartki ( w przypadku większych odmian) lub połówki (mniejsze odmiany jak lima). Pomidory ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w temperaturze 85 stopni C przez około 7 h. Czas suszenia zależy od odmiany i zawartości wody. Pomidory po przyciśnięciu nie powinny puszczać soku i być jędrne.
- Do wyparzonych słoików wsypujemy na dno trochę oregano, kilka ziaren pieprzu, 2-3 kapary i ząbek czosnku układamy na nich pomidory. W połowie słoika i na jego wierzchu powtarzamy dodawanie oregano, pieprzu, kaparów i czosnku Tak aby pomidory były przełożone przyprawami trzy razy. W rondelku podgrzewamy oliwę i zalewamy nią słoiki tak aby nic nie wystawało ponad oliwę. Oliwa powinna być gorąca ale nie dymiąca. Najlepiej sprawdzić jej temperaturę wkładając kawałek suszonego pomidora. Jeśli skwierczy i „bombluje” znaczy, że temperatura oliwy jest za wysoka. i należy ja nieco ochłodzić.
Pomidori secchi con aglio e capperi – dodatkowe informacje
Suszone pomidory doskonale komponują się również z gałązką świeżego rozmaryny, ostrymi papryczkami (wysuszonymi razem z pomidorami) lub suszona bazylią.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: pomidory z pesto i mozzarellą
Następny przepis: Danie ze szpinakiem i jajkami