Pomodori secchi con aglio e capperi czyli suszone pomidory

Pomodori secchi con aglio e capperi czyli suszone pomidory

Pomidory są jednym z najbardziej uniwersalnych składników używanych w kuchniach na całym świecie. Ich smak może być dramatycznie zmieniony i ulepszony poprzez suszenie, co jest starożytną, ale nadal popularną metodą przetwarzania. Przepis na „Pomodori secchi con aglio e capperi”, czyli suszone pomidory z czosnkiem i kaparami, to klasyczne danie kuchni włoskiej pełne charakterystycznych mediterranejskich smaków. Głównym elementem jest tutaj pomidory secchi, czyli dosłownie – suszone pomidory. Ta wyrafinowana przekąska lub dodatek do wielu dań podkreśli wyjątkowość każdej uroczystości.

Składniki:

  • (dla 6 słoików po 400ml)
  • 7kg pomidorów (u mnie lima)
  • 750 ml oliwy extra virgin
  • suszone oregano
  • pieprz czarny ziarnisty
  • kapary
  • 2 główki czosnku

Pomodori secchi con aglio e capperi czyli suszone pomidory – jak zrobić?

  1. Pomidory umyć. Wyciąć gniazdo i pokroić na ćwiartki ( w przypadku większych odmian) lub połówki (mniejsze odmiany jak lima). Pomidory ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w temperaturze 85 stopni C przez około 7 h. Czas suszenia zależy od odmiany i zawartości wody. Pomidory po przyciśnięciu nie powinny puszczać soku i być jędrne.
  2. Do wyparzonych słoików wsypujemy na dno trochę oregano, kilka ziaren pieprzu, 2-3 kapary i ząbek czosnku układamy na nich pomidory. W połowie słoika i na jego wierzchu powtarzamy dodawanie oregano, pieprzu, kaparów i czosnku Tak aby pomidory były przełożone przyprawami trzy razy. W rondelku podgrzewamy oliwę i zalewamy nią słoiki tak aby nic nie wystawało ponad oliwę. Oliwa powinna być gorąca ale nie dymiąca. Najlepiej sprawdzić jej temperaturę wkładając kawałek suszonego pomidora. Jeśli skwierczy i „bombluje” znaczy, że temperatura oliwy jest za wysoka. i należy ja nieco ochłodzić.

Pomidori secchi con aglio e capperi – dodatkowe informacje

Suszone pomidory doskonale komponują się również z gałązką świeżego rozmaryny, ostrymi papryczkami (wysuszonymi razem z pomidorami) lub suszona bazylią.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pomidory z pesto i mozzarellą
Następny przepis: Danie ze szpinakiem i jajkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode