Pomidory koktajlowe w zalewie octowej

Pomidory koktajlowe w zalewie octowej

Chcesz cieszyć się smakiem letnich pomidorów przez cały rok? Przygotuj pomidory koktajlowe w zalewie octowej! Ten przepis jest doskonałym sposobem na przechowywanie tych smacznych i zdrowych maluchów. Zastosowanie jest nieograniczone: do sałatek, gulaszów, past do kanapek, a nawet jako samodzielna przekąska. Prostota wykonania oraz różnorodność zastosowań przypraw, które nadadzą wyjątkowego charakteru, to jedne z wielu zalet tego przepisu. Odkryj pełnię smaku pomidorów, która schowana jest w malutkich owocach. Przekonaj się jak pomidorki koktajlowe w zalewie octowej potrafią być wyjątkowe i delektować się nimi kiedy tylko zechcesz.

Składniki:

  • 1 kilogram pomidorów koktajlowych
  • czosnek
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu 6%
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • liście laurowe
  • pieprz czarny ziarnisty – kilka ziaren
  • ziele angielskie – kilka ziaren

Pomidory koktajlowe w zalewie octowej – jak zrobić?

  1. Pomidory umyć, włożyć do wyparzonych słoików. Czosnek obrać, po jednym ząbku wrzucić do każdego słoika.
  2. Wykonanie zalewy: z podanych składników przygotować zalewę. Gorącą zalewą zalać pomidory w słoikach. Dobrze zakręcić, zagotować słoiki. Po zagotowaniu garnek odstawić na 10 min. Po tym czasie słoiki wyjąć z wody.

Pomidory koktajlowe w zalewie octowej – dodatkowe informacje

Zalewę można ugotować bez octu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pomidory faszerowane żółtym serem i fetą
Następny przepis: Pomidory nadziewane sałatką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode