Pomidory koktajlowe w zalewie octowej
Chcesz cieszyć się smakiem letnich pomidorów przez cały rok? Przygotuj pomidory koktajlowe w zalewie octowej! Ten przepis jest doskonałym sposobem na przechowywanie tych smacznych i zdrowych maluchów. Zastosowanie jest nieograniczone: do sałatek, gulaszów, past do kanapek, a nawet jako samodzielna przekąska. Prostota wykonania oraz różnorodność zastosowań przypraw, które nadadzą wyjątkowego charakteru, to jedne z wielu zalet tego przepisu. Odkryj pełnię smaku pomidorów, która schowana jest w malutkich owocach. Przekonaj się jak pomidorki koktajlowe w zalewie octowej potrafią być wyjątkowe i delektować się nimi kiedy tylko zechcesz.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram pomidorów koktajlowych
- czosnek
- Zalewa:
- 1 szklanka octu 6%
- 3 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki soli
- liście laurowe
- pieprz czarny ziarnisty – kilka ziaren
- ziele angielskie – kilka ziaren
Pomidory koktajlowe w zalewie octowej – jak zrobić?
- Pomidory umyć, włożyć do wyparzonych słoików. Czosnek obrać, po jednym ząbku wrzucić do każdego słoika.
- Wykonanie zalewy: z podanych składników przygotować zalewę. Gorącą zalewą zalać pomidory w słoikach. Dobrze zakręcić, zagotować słoiki. Po zagotowaniu garnek odstawić na 10 min. Po tym czasie słoiki wyjąć z wody.
Pomidory koktajlowe w zalewie octowej – dodatkowe informacje
Zalewę można ugotować bez octu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pomidory faszerowane żółtym serem i fetą
Następny przepis: Pomidory nadziewane sałatką