Pomidory koktajlowe w galarecie
Pomidory koktajlowe w galarecie to oryginalny sposób na podanie ulubionych warzyw. Ten przepis jest nie tylko prosty i szybki do przygotowania, ale również pełen smaku i wyjątkowej prezentacji. Delikatność pomidorów, osłodzonych minimalnym dodatkiem cukru i skrawkiem czosnku, kontrastuje z lekko pikantną galaretką, co tworzy niesamowitą mieszankę smaków. Pomidorki koktajlowe w galarecie stanowią idealną przekąskę na różnego rodzaju przyjęcia, a szczególnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek czy kanapek. Ten przepis to doskonała propozycja dla osób szukających innowacyjnych rozwiązań na kuchenne eksperymenty.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram pomidorów koktajlowych
- 200 gram cebuli pokrojonej w piórka
- 3 ząbki czosnku
- pieprz ziarnisty
- 7 ziaren ziela angielskiego
- Zalewa:
- 350 mililitrów wody
- 1 łyżka soli
- 70 mililitrów octu
- 2 łyżki cukru
- 50 gram żelatyny
Pomidory koktajlowe w galarecie – jak zrobić?
- Przygotowujemy zalewę.
- Pomidory umyć i przekroić na połówki.
- Pomidory, cebulkę i przyprawy układamy w słoikach. Całość zalewamy zalewą i gotujemy 15 minut na małym ogniu. Podawać z pieczywem. SMACZNEGO
Pomidory koktajlowe w galarecie – dodatkowe informacje
Gdy używamy większych pomidorów należy pomidory obrać ze skórki, przez bardzo krótkie ich sparzenie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pomidory faszerowane żółtym serem i fetą
Następny przepis: Pomidory nadziewane sałatką