Pomarańczowiec siostry Anastazji

Pomarańczowiec siostry Anastazji

Pomarańczowiec siostry Anastazji to wyjątkowy przepis crème de la crème wśród ciast owocowych. Jego przepyszny, delikatnie cytrusowy smak otula podniebienie, pozostawiając na nim niezapomniany posmak. To ciasto pomarańczowe, którego receptury pragną poznać wszyscy miłośnicy słodkości, a wykonanie jest na tyle proste, że nawet początkujący cukiernik może poradzić sobie ze stworzeniem tego słodkiego dzieła sztuki. Wyśmienite połączenie składników tworzy harmonijną całość, której nie da się zapomnieć. Pomarańczowiec siostry Anastazji to niewątpliwie ciasto, które po jednym kęsie nie pozwoli Ci już na powrót do innych, zwyczajnych ciast.

Składniki:

  • 3 duże pomarańcze
  • 15 jaj
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 3 łyżki kakao
  • 15 łyżek bułki tartej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki orzechów mielonych
  • Masa kawowo-orzechowa
  • 3 jaja
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 2 kostki masła
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4-5 łyżek mielonych orzechów

Pomarańczowiec siostry Anastazji – jak zrobić?

  1. Pomarańcze w całości umyć, włożyć do garnka i gotować przez 10 minut. Następnego dnia zmielić pomarańcze w maszynce do mięsa.
  2. Białka z cukrem ubijać, dodając żółtka i pozostałe składniki.
  3. Na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać.
  4. Upiec trzy lub cztery jednakowe placki (każdy z nich można przygotować oddzielnie).
  5. Ciasto przełożyć masą kawowo-orzechową lub dowolną. Wierzch polać polewą.

Masa kawowo-orzechowa: Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, orzechy. Do smaku można dodać odrobinę spirytusu.

Słowa kluczowe: pomarańczowiec siostry Anastazji, ciasto pomarańczowe siostry Anastazji

Pomarańczowiec siostry Anastazji – dodatkowe informacje

Ciasto pomarańczowe siostry Anastazji jest wilgotne, ale najlepiej kroi się je dopiero następnego dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pomarańczowe ptysie z kruszonką
Następny przepis: Pomarańczowe ciasto z olejem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode