Podpiwek
Zapraszamy do odkrycia tradycyjnego smaku polskiego napoju – podpiwku. Nasz przepis na domowy podpiwek to skarb kulinarnego dziedzictwa, który od wielu lat cieszy się popularnością na kujawskim stole. Idealny dla miłośników kwaszonych potraw i napojów, podpiwek to doskonały sposób na wykorzystanie podpiwka z produkcji domowego piwa. Tym, którzy szukają naturalnych i zdrowych alternatyw dla sklepowych napojów, proponujemy spróbowanie tego orzeźwiającego i jednocześnie satysfakcjonującego przepisu. Ten przepis na podpiwek prawdziwie oddaje głębię smaku i tradycji polskiego piwowarstwa. Zatem zapraszamy do przygotowania podpiwku według naszego sprawdzonego przepisu!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na 10 litrow napoju:
- 1 opakowanie podpiwka kujawskiego,
- 3 grama drożdży,
- 300-400 gram cukru.
Podpiwek – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- 10 litrow wody zagotowujemy, na wrzątek wrzucamy mieszankę podpiwka. Gotujemy 10 minut. Studzimy. Płyn przecedzamy przez pieluchę tetrową lub ściereczkę. Fusy wyrzucamy. Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklanki płynu, wlewamy do całości i mieszamy. Dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Gotowy podpiwek wlewamy do ciemnych butelek z ceramicznym kapslem (po piwie). Odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie napój jest gotowy.
Podpiwek – dodatkowe informacje
Podany przepis jest taki jak na opakowaniu podpiwka kujawskiego. Podaję go dlatego, że może ktoś nie wie, że można taki zrobić samemu.
Mieszankę podpiwka najczęściej kupuję na allegro.
Podpiwek robiony w domu jest smakowo nie do porównania z kupnym. Jest pyszny i bez chemii.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Podgrzybek opiekany w zalewie octowej
Następny przepis: Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem