Podgrzybki marynowane

Podgrzybki marynowane

Podgrzybki marynowane to tradycyjne przysmak naszych babć, które wykorzystują one w kuchni w najróżniejszy sposób. To doskonała propozycja dla miłośników grzybowych przetworów. Zaskocz swoją rodzinę niecodziennym smakiem marynowanych podgrzybków, które nie tylko świetnie smakują, ale również zachwycają aromatem. Profesjonaliści z branży kulinarnej zapewniają, że gotowanie podgrzybków to przyjemność, a podgrzybki marynowane przepis to sposób na zdrowy dodatek do wielu dań, który wprowadzi do Waszej kuchni domowy, ciepły klimat. Już teraz zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i zanurzenia się w niepowtarzalny smak lesnych grzybów zamkniętych w słoiku.

Składniki:

  • -75 dag małych, twardych podgrzybków
  • -300 ml octu 10%
  • -5 szklanek wody
  • -2 płaskie łyżeczki gorczycy
  • -1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • -1 łyżeczka cukru
  • -1/2 łyżeczki soli
  • -2 cebule
  • -4 liście laurowe

Podgrzybki marynowane – jak zrobić?

  1. 1.
    Wodę i ocet wlewamy do garnka. Dodajemy gorczycę, liście laurowe, cukier, sól i pieprz ziarnisty. Zagotowujemy.
  2. 2.
    Oczyszczone i umyte podgrzybki wrzucamy do garnka (większe można przekroić na pół). Dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Gotujemy przez 5 minut we wrzątku. Odcedzamy.
  3. 3.
    Grzyby przekładamy wraz z cebulką do słoiczków. Zalewamy zalewą do lekko ponad 3/4 słoika. Zakręcamy, odwracamy słoik i trzymamy do góry dnem do chwili wystudzenia. Smacznego!

Podgrzybki marynowane – dodatkowe informacje

W ten sposób można zamarynować również inne grzyby: kurki, borowiki, czy opieńki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Podgrzybek opiekany w zalewie octowej
Następny przepis: Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode