Podgrzybki marynowane
Podgrzybki marynowane to tradycyjne przysmak naszych babć, które wykorzystują one w kuchni w najróżniejszy sposób. To doskonała propozycja dla miłośników grzybowych przetworów. Zaskocz swoją rodzinę niecodziennym smakiem marynowanych podgrzybków, które nie tylko świetnie smakują, ale również zachwycają aromatem. Profesjonaliści z branży kulinarnej zapewniają, że gotowanie podgrzybków to przyjemność, a podgrzybki marynowane przepis to sposób na zdrowy dodatek do wielu dań, który wprowadzi do Waszej kuchni domowy, ciepły klimat. Już teraz zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i zanurzenia się w niepowtarzalny smak lesnych grzybów zamkniętych w słoiku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- -75 dag małych, twardych podgrzybków
- -300 ml octu 10%
- -5 szklanek wody
- -2 płaskie łyżeczki gorczycy
- -1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- -1 łyżeczka cukru
- -1/2 łyżeczki soli
- -2 cebule
- -4 liście laurowe
Podgrzybki marynowane – jak zrobić?
-
1.
Wodę i ocet wlewamy do garnka. Dodajemy gorczycę, liście laurowe, cukier, sól i pieprz ziarnisty. Zagotowujemy. -
2.
Oczyszczone i umyte podgrzybki wrzucamy do garnka (większe można przekroić na pół). Dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Gotujemy przez 5 minut we wrzątku. Odcedzamy. -
3.
Grzyby przekładamy wraz z cebulką do słoiczków. Zalewamy zalewą do lekko ponad 3/4 słoika. Zakręcamy, odwracamy słoik i trzymamy do góry dnem do chwili wystudzenia. Smacznego!
Podgrzybki marynowane – dodatkowe informacje
W ten sposób można zamarynować również inne grzyby: kurki, borowiki, czy opieńki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Podgrzybek opiekany w zalewie octowej
Następny przepis: Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem