Pleśniak z czerwonymi porzeczkami

Pleśniak z czerwonymi porzeczkami

Pleśniak z czerwoną porzeczką to wyjątkowy przepis na soczyste ciasto, prawdziwy rarytas dla wielbicieli tradycyjnych smaków. Kalafior bawełnianych, słodkich ciast oraz delikatnego kwasu. Ten przepis perfekcyjnie łączy w sobie charakterystyczną dla pleśniaka wilgotność i sycącą strukturę z wyrazistymi nutami kwaśnych czerwonych porzeczek. To doskonała inspiracja dla tych, którzy chcą sprawdzić coś nowego, nie rezygnując z domowego charakteru wypieków. Idealna propozycja nie tylko na rodzinne spotkania, ale i na chwile spędzone samemu z książką. Prosty i skromny, a jednocześnie pełen niespodzianek – taki właśnie jest pleśniak z czerwoną porzeczką.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 250 g masła
  • 1 kubek cukru + 3-4 łyżki do porzeczek + 3 łyżki do piany z białek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki czerwonych porzeczek

Pleśniak z czerwonymi porzeczkami – jak zrobić?

  1. Porzeczki: Porzeczki myjemy i oczyszczamy, wrzucamy do garnuszka, wsypujemy ok 3 łyżek cukru, stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy ok 30 minut. Porzeczki muszą puścić wodę i odparować, powinno powstać coś na podobieństwo dżemu, ale z widocznymi owocami. Można dodać więcej cukru, ale polecam owoce zrobić lekko kwaskowe, gdyż idealnie połączą się ze słodkim ciastem. Dżem należy ostudzić.
  2. Ciasto: Na stolnice przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kubek cukru, żółtka i zimne masło. Najpierw wszystko posiekać nożem, aby składniki się połączyły, następnie szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć i zagnieść można dodać trochę (ok 2 łyżek) zimnej wody. Ciasto dzielimy na 2 części (jedna część trochę większa niż dwie pozostałe). Następnie każdą kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy większą kulę do lodówki na 1 godzinę, a drugą do zamrażalnika.
  3. Po tym czasie przygotowujemy blachę do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Najpierw bierzemy największą kulę i wylepiamy nią dno (można lekko rozwałkować najpierw, ale ja preferuję po prostu wylepianie). Pozostałe ciasto pozostaje w lodówce do ostatniej chwili. Następnie wykładamy dżem porzeczkowy – powinien on przykryć ciasto niezbyt grubą warstwą.
  4. Białka: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy do nich 3 łyżki cukru i wykładamy na ciasto.
  5. Na sam koniec ścieramy ostatnią porcję ciasta na pianę. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Smacznego 🙂

Porady – dodatkowe informacje

Można uniknąć konieczności robienia dżemu porzeczkowego, korzystając z świeżych, oczyszczonych porzeczek. Pod wpływem temperatury, porzeczki same się rozpraszą. Alternatywnie, można zastosować gotowy dżem porzeczkowy, najlepiej z kawałkami owoców. Istnieje również możliwość wykorzystania czarnych lub białych porzeczek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pleśniak z agrestem,znany również pod nazwą skubaniec
Następny przepis: Pleśniak z powidłami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode