Placuszki ziemniaczane
Placuszki ziemniaczane to klasyczna potrawa, która przywodzi na myśl domowe smaki i ciepło rodzinnego stołu. Stworzone z prostych składników, czyli ziemniaków gotowanych i surowych stanowią doskonałe, sycące danie. Ich niepowtarzalna tekstura, pół chrupiąca pół miękka oraz smak, który można podkreślić przy użyciu świeżych ziół lub ulubionych sosów, sprawią, że pokochasz te racuchy ziemniaczane. Spróbuj tej prostej w przygotowaniu, ale jednocześnie tak rozbudzającej kubki smakowe potrawy. Niewątpliwie zadowoli ona wszystkich miłośników kuchni domowej i ziemniaków.
admin
Składniki:
- 700 gramów ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki czosnku suszonego mielonego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do smażenia
Placuszki ziemniaczane – jak zrobić?
-
1.
Połowę ziemniaków obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ubijamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do przestudzenia. Resztę ziemniaków obieramy, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno siekamy. -
2.
Ziemniaki gotowane łączymy z surowymi i cebulą, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Na rozgrzany olej kładziemy łyżką porcje masy, formujemy niezbyt duże placuszki i smażymy na rumiano z obu stron. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.
-
3.
Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Możemy też podać je z sosem czosnkowym albo z gorącym sosem grzybowym lub innym.
Słowa kluczowe: potrawy z ziemniaków gotowanych i surowych, racuchy ziemniaczane
Placuszki ziemniaczane – dodatkowe informacje
Do przygotowania tych placuszków można wykorzystać ziemniaki, które pozostały z poprzedniego dnia.
Z podanej ilości składników otrzymałam 11 placuszków średniej wielkości.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placuszki z Puree Ziemniaczanego z Serem i Szczypiorkiem
Następny przepis: Placuszki ze szpinakiem i ricottą