Placuszki ze szpinakiem i ricottą
Przedstawiamy przepis na placuszki ze szpinakiem i ricottą, doskonale nadające się na smaczny, zdrowy posiłek dla całej rodziny. Blanszowanie szpinaku na patelni pozwoli uwolnić wszystkie jego witaminy oraz piękny kolor, który wprowadzi do twojej kuchni nutę wiosennego świeżości. Ricotta doda placuszkom bogactwa i kremowej konsystencji, a jednocześnie podkreśli smak świeżej zieleniny. Te placuszki są jednocześnie proste i wykwintne, idealne na codzienny obiad lub specjalną okazję. Spróbuj przepisu na placuszki ze szpinakiem i ricottą, a na pewno zachwycisz swoje kubki smakowe.
admin
Składniki:
- 200g świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 1 opakowanie sera ricotta (ok. 250 g)
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki
- 3 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu ziołowego
- do smażenia: olej roślinny
- do podania: wymieszany jogurt grecki z sokiem z cytryny
Placuszki ze szpinakiem i ricottą – jak zrobić?
- Liście szpinaku odcinamy, dokładnie myjemy i blanszujemy na patelni.
- Żółtka mieszamy z serem ricottą, mąką i mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Dodajemy posiekany szpinak i czosnek. Całość mieszamy.
- Dodajemy ubite białka.
- Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z łyżką oleju, na małym ogniu pod przykryciem.
Placuszki ze szpinakiem i ricottą – dodatkowe informacje
Blanszowanie szpinaku polega na tym, że liście zalewamy wrzątkiem po czym oblewamy je zimną wodą – stosujemy więc zarówno bardzo wysoką, jak i bardzo niską temperaturę. Do placuszków podaję wymieszany jogurt grecki z cytryną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placuszki ziemniaczane
Następny przepis: Placuszki z twarogiem i jabłkami