Placuszki na sodzie

Placuszki na sodzie

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na proste, a zarazem wyjątkowo smaczne placuszki na sodzie. To tradycyjna potrawa, która zaskoczy Cię swoją prostotą wykonania i wyjątkowym smakiem. Placuszki sodowe są idealnym pomysłem na szybkie śniadanie lub podwieczorek. Ta łatwa i uniwersalna baza może być podawana z ulubionymi dodatkami – słonymi lub słodkimi. Przygotowanie tych placuszków to świetna okazja, aby poeksperymentować z różnymi składnikami i smakami. Placki na sodzie to nie tylko doskonały smak, ale także ciekawa alternatywa dla tradycyjnych placuszków na drożdżach. Wypróbuj nasz przepis na placki sodowe i zaskocz swoich bliskich nowym smakiem!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka maślanki naturalnej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • jajko
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • łyżka oleju słonecznikowego

Placuszki na sodzie – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki ucieramy ze sobą, ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
  2. Nakładamy łyżką na patelnię, na której uprzednio rozgrzewamy łyżkę oleju.
  3. Formujemy placuszki i pieczemy na małym ogniu.
  4. Pieczemy, aż placuszki zrumienią się.

Podajemy z konfiturą, miodem bądź cukrem pudrem.

Placuszki na sodzie – dodatkowe informacje

Zamiast maślanki mozna dodać kefir lub zsiadłe mleko.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placuszki kapuściane
Następny przepis: Placuszki na śniadanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode