Placuszki na sodzie
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na proste, a zarazem wyjątkowo smaczne placuszki na sodzie. To tradycyjna potrawa, która zaskoczy Cię swoją prostotą wykonania i wyjątkowym smakiem. Placuszki sodowe są idealnym pomysłem na szybkie śniadanie lub podwieczorek. Ta łatwa i uniwersalna baza może być podawana z ulubionymi dodatkami – słonymi lub słodkimi. Przygotowanie tych placuszków to świetna okazja, aby poeksperymentować z różnymi składnikami i smakami. Placki na sodzie to nie tylko doskonały smak, ale także ciekawa alternatywa dla tradycyjnych placuszków na drożdżach. Wypróbuj nasz przepis na placki sodowe i zaskocz swoich bliskich nowym smakiem!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka maślanki naturalnej
- 1/2 łyżeczki sody
- jajko
- szczypta soli
- szczypta cukru
- łyżka oleju słonecznikowego
Placuszki na sodzie – jak zrobić?
- Wszystkie składniki ucieramy ze sobą, ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
- Nakładamy łyżką na patelnię, na której uprzednio rozgrzewamy łyżkę oleju.
- Formujemy placuszki i pieczemy na małym ogniu.
- Pieczemy, aż placuszki zrumienią się.
Podajemy z konfiturą, miodem bądź cukrem pudrem.
Placuszki na sodzie – dodatkowe informacje
Zamiast maślanki mozna dodać kefir lub zsiadłe mleko.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placuszki kapuściane
Następny przepis: Placuszki na śniadanie