Placuszki drożdżowe z rodzynkami

Placuszki drożdżowe z rodzynkami

Placuszki drożdżowe z rodzynkami to tradycyjna polska potrawa, która z pewnością docenią zarówno wielbiciele słodkości, jak i miłośnicy prostych przepisów. Tę niezwykle smaczną wariację na temat popularnych racuchów zna prawie każda polska rodzina. Przygotowuje się je na bazie gęstego ciasta drożdżowego, do którego dodaje się słodkie rodzynki. W efekcie otrzymujemy puszyste, aromatyczne placuszki, które doskonale smakują podane na słodko – z cukrem pudrem, dżemem, czy bitą śmietaną. Idealnie sprawdzą się jako przekąska na śniadanie czy podwieczorek.

Składniki:

  • 100 g rodzynek
  • 375 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 40g drożdży
  • 500 g mąki
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka soli
  • olej
  • PONADTO:
  • cukier puder

Placuszki drożdżowe z rodzynkami – jak zrobić?

  1. Rodzynki namoczyć w wodzie /30 min./
  2. 125 ml mleka i 1 łyżkę cukru wymieszać, następnie podgrzać.
  3. Drożdże pokruszyć, wymieszać z letnim mlekiem.
  4. Mąkę wsypać do miski. W środku zrobić otwór, wlać do niego mleko z drożdżami.
  5. Wysypać odrobinę mąki do środka do mleka, delikatnie zamieszać i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  6. Rodzynki odsączyć.
  7. 250 ml mleka podgrzać.
  8. Jajo, 3 łyżki cukru i sól dodać do ciasta, wszystko dokładnie wymieszać.
  9. Do ciasta dodać rodzynki, połączyć. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  10. Rozgrzać olej na patelni.
  11. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej, smażyć na wolnym ogniu ok 2 min z każdej strony.
  12. Placuszki podawać na ciepło oprószone cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: racuchy drożdżowe z rodzynkami

Porady – dodatkowe informacje

Można podać placuszki drożdżowe z rodzynkami z sosem owocowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placuszki dyniowe z piekarnika
Następny przepis: Placuszki ryżowe z jabłkami (i cynamonem)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode