Placuszki drożdżowe z rodzynkami
Placuszki drożdżowe z rodzynkami to tradycyjna polska potrawa, która z pewnością docenią zarówno wielbiciele słodkości, jak i miłośnicy prostych przepisów. Tę niezwykle smaczną wariację na temat popularnych racuchów zna prawie każda polska rodzina. Przygotowuje się je na bazie gęstego ciasta drożdżowego, do którego dodaje się słodkie rodzynki. W efekcie otrzymujemy puszyste, aromatyczne placuszki, które doskonale smakują podane na słodko – z cukrem pudrem, dżemem, czy bitą śmietaną. Idealnie sprawdzą się jako przekąska na śniadanie czy podwieczorek.
admin
Składniki:
- 100 g rodzynek
- 375 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 40g drożdży
- 500 g mąki
- 1 jajo
- 1 łyżeczka soli
- olej
- PONADTO:
- cukier puder
Placuszki drożdżowe z rodzynkami – jak zrobić?
- Rodzynki namoczyć w wodzie /30 min./
- 125 ml mleka i 1 łyżkę cukru wymieszać, następnie podgrzać.
- Drożdże pokruszyć, wymieszać z letnim mlekiem.
- Mąkę wsypać do miski. W środku zrobić otwór, wlać do niego mleko z drożdżami.
- Wysypać odrobinę mąki do środka do mleka, delikatnie zamieszać i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
- Rodzynki odsączyć.
- 250 ml mleka podgrzać.
- Jajo, 3 łyżki cukru i sól dodać do ciasta, wszystko dokładnie wymieszać.
- Do ciasta dodać rodzynki, połączyć. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Rozgrzać olej na patelni.
- Ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej, smażyć na wolnym ogniu ok 2 min z każdej strony.
- Placuszki podawać na ciepło oprószone cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: racuchy drożdżowe z rodzynkami
Porady – dodatkowe informacje
Można podać placuszki drożdżowe z rodzynkami z sosem owocowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placuszki dyniowe z piekarnika
Następny przepis: Placuszki ryżowe z jabłkami (i cynamonem)