Placuszki bananowe z kaszy jaglanej z piekarnika
Zapraszamy do odkrycia pysznego i zdrowego przepisu na placuszki bananowe z kaszy jaglanej, które piecze się w piekarniku. Dzięki połączeniu kaszy jaglanej i banana, otrzymują one niepowtarzalny, słodki smak, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Kasza jaglana stanowi doskonałe źródło białka i błonnika, a banany są bogate w potas, więc te placuszki to nie tylko smaczna przekąska, ale i wartościowy element diety. Zdecydowanie jest to przepis, który warto dodać do swojego kulinarnego repertuaru.
admin
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej
- 2 całe jajka
- ok 0,5 szklanki mleka (opcjonalnie)
- 1 duży banan
- olej kokosowy do posmarowania papieru
Placuszki bananowe z kaszy jaglanej z piekarnika – jak zrobić?
- Jajka ubić mikserem, następnie dodać banana i całość dokładnie zmiksować. Do masy dodać kaszę – miksować kilka minut do uzyskania gładkiej konsystencji (najlepiej końcówką jak blender). Jeżeli masa jest za gęsta można stopniowo dodawać mleka, natomiast jeśli za rzadka – 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Masa powinna mieć konsystencję mocno gęstego ciasta naleśnikowego.
- Placuszki wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanym olejem kokosowym. Piec ok 12-15 minut w 180 stopniach (do zrumienienia brzegów). Idealne na ciepło jak i na zimno. Smacznego 🙂
Sposób przygotowania placuszków z kaszy jaglanej i banana.
Placuszki bananowe z kaszy jaglanej z piekarnika – dodatkowe informacje
Placuszki z kaszy jaglanej i banana można jeść same lub polać musem owocowym/miodem/syropem różanym. Zamiast banana można użyć innego owoca np jabłka. W razie potrzeby można dosłodzić np miodem- ja placuszków nie dosładzam, do ich wykonania używam dojrzałego słodkiego banana i polewam słodkimi sosami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placuszki bananowe na mące owsianej
Następny przepis: Placuszki drobiowe