Placki z cukinii i żółtego sera
Witajcie miłośnicy kuchni, którzy cenią sobie zarówno proste, jak i smaczne rozwiązania. Dziś przedstawiamy przepis na placki z cukinii i żółtego sera. Ten przepis to doskonała alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Placki z cukinii są niezwykle lekkie i delikatne, a dodatek żółtego sera nadaje im wyjątkowo bogatego smaku. Można je podawać jako przystawkę, czy też danie główne. Bez względu na okazję, placuszki z cukinii i sera żółtego zawsze zachwycą gości. Czy to jako placki z kabaczka, czy jako placki z cukinii z serem – zawsze zaskakują swoim niepowtarzalnym smakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- (około 21 sztuk)
- 600-650g cukinii (1 średnia)
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej (płaskich)
- 200g żółtego sera (*)
- 1 cebula (średnia)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- masło/olej do smażenia (użyłam masła ghee)
Placki z cukinii i żółtego sera – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Cukinię (umytą, młodą ze skórką) zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ser tak samo, a cebulę i czosnek drobno posiekać.(Z cukinii dodatkowo zlać sok.)
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i doprawić do smaku.
Placki smażyć na średnim ogniu z obu stron – na rumiano.
(Jeśli w międzyczasie w misce nadal będzie wytwarzał się sok z cukinii – na patelnię należy wykładać gęste porcje ciasta.)
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Porady – dodatkowe informacje
Najlepiej użyć sera mniej topliwego, aby placki z cukinii i żółtego sera lepiej się smażyły, ponieważ inaczej podczas przewracania mogą się rozpadać. Mimo wszystko z goudą też daję radę. Wystarczy, aby placki z cukinii z serem żółtym mocniej przysmażać i przewracać szeroką łopatką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placki z cukinii i ziemniaków
Następny przepis: PLACKI Z CUKINII Z MOZZARELLĄ I POMIDOREM