Placki z cukinii i żółtego sera

Placki z cukinii i żółtego sera

Witajcie miłośnicy kuchni, którzy cenią sobie zarówno proste, jak i smaczne rozwiązania. Dziś przedstawiamy przepis na placki z cukinii i żółtego sera. Ten przepis to doskonała alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Placki z cukinii są niezwykle lekkie i delikatne, a dodatek żółtego sera nadaje im wyjątkowo bogatego smaku. Można je podawać jako przystawkę, czy też danie główne. Bez względu na okazję, placuszki z cukinii i sera żółtego zawsze zachwycą gości. Czy to jako placki z kabaczka, czy jako placki z cukinii z serem – zawsze zaskakują swoim niepowtarzalnym smakiem.

Składniki:

  • (około 21 sztuk)
  • 600-650g cukinii (1 średnia)
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej (płaskich)
  • 200g żółtego sera (*)
  • 1 cebula (średnia)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • masło/olej do smażenia (użyłam masła ghee)

Placki z cukinii i żółtego sera – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Cukinię (umytą, młodą ze skórką) zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ser tak samo, a cebulę i czosnek drobno posiekać.

    (Z cukinii dodatkowo zlać sok.)

    Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i doprawić do smaku.

    Placki smażyć na średnim ogniu z obu stron – na rumiano.

    (Jeśli w międzyczasie w misce nadal będzie wytwarzał się sok z cukinii – na patelnię należy wykładać gęste porcje ciasta.)

    Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Porady – dodatkowe informacje

Najlepiej użyć sera mniej topliwego, aby placki z cukinii i żółtego sera lepiej się smażyły, ponieważ inaczej podczas przewracania mogą się rozpadać. Mimo wszystko z goudą też daję radę. Wystarczy, aby placki z cukinii z serem żółtym mocniej przysmażać i przewracać szeroką łopatką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placki z cukinii i ziemniaków
Następny przepis: PLACKI Z CUKINII Z MOZZARELLĄ I POMIDOREM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode