Placki z cukini tartej

Placki z cukini tartej

Intensywnie zielona i soczysta cukinia to doskonały składnik na sezonowe danie. Placki z tartej cukinii, podane jako samodzielna przekąska lub dodatek do mięs, to propozycja, która zachwyci nie tylko miłośników wegetariańskich smaków. Te lekkie, aromatyczne placuszki zawierają mnóstwo warzywnej dobroci, niezwykle delikatne w smaku, z subtelnym posmakiem cukinii. To danie ma duże możliwości modyfikacji – można dodać zioła, przyprawy lub ser – dostosuj smak do swoich upodobań. Idealne na letnią kolację czy piknik. Już dziś przygotuj pyszne placki z tartej cukinii.

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • ok. 6 łyżek mąki

Placki z cukini tartej – jak zrobić?

  1. Cukinię dokładnie myję, odcinam końcówki i ścieram na tarce jarzynowej.
  2. Wrzucam na sitko, solę i pozwalam sokom spokojnie spływać.
  3. Wyciskam porządnie, dodaję jajko, przyprawy i mąki tylko tyle, by masa dała się nabrać łyżką i kłaść na patelnię.
  4. Smażę szybko na złoto. Wszelkie dodatki typu czosnek, papryka, pestki dyni czy słonecznika mile widziane, nie zapominajmy jednak, że to są placki z cukinii :). Świetne z sosem koperkowym.

Słowa kluczowe: placki tarte z cukinii, placki z tartej cukinii

Placki z cukini tartej – dodatkowe informacje

sos koperkowy też świetnie smakuje z rzodkiewką bez goryczki


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placki warzywne
Następny przepis: Placki z cukinii i żółtego sera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode