Placki warzywne

Placki warzywne

Placki warzywne to zdrowa, pożywna i przede wszystkim smaczna propozycja na obiad, kolację czy przekąskę. Są idealnym rozwiązaniem, jeżeli lubimy proste i szybkie przepisy, nie wymagające poświęcenia wielu godzin w kuchni. Niewątpliwym atutem placków warzywnych jest ich uniwersalność – możemy przygotowywać je z różnych rodzajów warzyw, dostosowując składniki do naszych upodobań. Dodatkowo, są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek warzyw z lodówki. Placki warzywne to danie pełne witamin i składników mineralnych, a ich przyrządzenie jest proste i przyjemne.

Składniki:

  • 2 ziemniaki (250 g)
  • 1/4 małej główki kapusty (250 g)
  • 1/2 małego strąka czerwonej papryki
  • 2 dymki (cebulki + szczypior)
  • 1/3 małego strączka ostrej papryczki
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Placki warzywne – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na czas krojenia pozostałych warzyw, a następnie odciskamy z wytworzonego soku. Kapustę cienko szatkujemy, a następnie kroimy na krótkie paseczki. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy – paprykę słodką w krótkie paseczki, a ostrą w drobną kostkę. Dymki płuczemy, osuszamy i drobno kroimy.
  2. Wszystkie warzywa mieszamy, dodajemy jajka i mąkę, przyprawiamy solą i mielonymi ziołami prowansalskimi i ponownie dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju średniej wielkości placuszki, podobnie jak placki ziemniaczane. Można zajadać je bez dodatków lub podać z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym albo ziołowym.

Placki warzywne – dodatkowe informacje

Z podanej ilości składników otrzymałam 10 placków średniej wielkości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placki tortilli pszenno-ryżowe
Następny przepis: Placki z cukini tartej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode