Placki owsiane ze śliwką
Cieszące się niesłabnącym uznaniem i za sprawą prostoty przygotowania często gością na naszych stołach, placki z owsianki wprowadzają do kuchni powiew kulinarnego komfortu. Tym razem prezentujemy wariację na ich temat – propozycję z delikatnie kwaskowatym akcentem w postaci śliwek. Doskonale sprawdzą się na słodkie śniadanie, podwieczorek czy lekki deser. Placki owsiane ze śliwką to nie tylko smaczna propozycja, ale również pełna wartości odżywczych – zawierają wiele błonnika, witamin i minerałów. Dla miłośników słodkości mogą stanowić zdrową alternatywę dla tradycyjnych wypieków. Starannie dobrane składniki i owocowy dodatek gwarantują niezapomniane smakowe doświadczenie.
admin
Składniki:
- Składniki potrzebne na przygotowanie 25 sztuk placuszków:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2,5 szklanki naturalnej maślanki
- 2 jajka
- 60 g stopionego masła
- ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- Sól do smaku
- 5 dużych śliwek
- Olej rzepakowy do smażenia
- Cukier puder do posypania placuszków
- Papierowy ręcznik
Placki owsiane ze śliwką – jak zrobić?
- Wykonanie: płatki owsiane zalać maślanką, odstawić na 30 minut. Jajka roztrzepać. Śliwki opłukać, pokroić na małe kawałki (paski). Do płatków dodać rozkłócone jajka, sól do smaku, mąkę, sodę i proszek, dokładnie wymieszać (gdy ciasto jest za rzadkie, dodać trochę mąki). Odstawić na 20 minut.
- Patelnię nasmarować olejem, łyżką nakładać małe placki, ułożyć kawałki śliwki, wcisnąć w ciasto łyżką zwilżoną zimną wodą, usmażyć placki na rumiano z dwóch stron. Każdy ułożyć na papierowym ręczniku by osączyć nadmiar tłuszczu. Posypać lekko przestudzone na wierzchu cukrem pudrem.
Placki owsiane ze śliwką – dodatkowe informacje
1.placki można polać gęstym sosem śliwkowym zamiast cukru pudru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placki o smaku pizzy
Następny przepis: Placki twarogowe z bananem