Placki jogurtowe z jagodami
Zapraszamy do odkrycia przepisu na smakowite placki jogurtowe z jagodami. Ta miękka i puszysta propozycja z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom. Placki jogurtowe z jagodami to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser. Jagody dodają plackom nie tylko uroku, ale i nuty orzeźwiającego owocowego smaku. Natomiast jogurt sprawia, że placki są lekkie i wilgotne. Podane z odrobiną miodu lub syropem klonowym to prawdziwie niebiańska uczta. Te placki to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie połączenie tradycyjnych składników z niebanalnym smakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 110 g mąki pszennej
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5-6 łyżek jagód (mogą być mrożone)
Placki jogurtowe z jagodami – jak zrobić?
- Jogurt naturalny mieszamy razem z jajkami i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy do niego mąkę i proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie łączymy je z ciastem.
- Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem formujemy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki przewracamy, gdy jedna strona będzie już usmażona. Po usmażeniu placki posypujemy cukrem pudrem.
Placki jogurtowe z jagodami – dodatkowe informacje
Placki jogurtowe z jagodami nie są zbyt słodkie, dlatego opcjonalnie można dodać jeszcze łyżkę cukru do ciasta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placki jak leniwe pierogi
Następny przepis: placki na zsiadłym mleku z jabłkami