Placki jogurtowe z jagodami

Placki jogurtowe z jagodami

Zapraszamy do odkrycia przepisu na smakowite placki jogurtowe z jagodami. Ta miękka i puszysta propozycja z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom. Placki jogurtowe z jagodami to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser. Jagody dodają plackom nie tylko uroku, ale i nuty orzeźwiającego owocowego smaku. Natomiast jogurt sprawia, że placki są lekkie i wilgotne. Podane z odrobiną miodu lub syropem klonowym to prawdziwie niebiańska uczta. Te placki to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie połączenie tradycyjnych składników z niebanalnym smakiem.

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 110 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5-6 łyżek jagód (mogą być mrożone)

Placki jogurtowe z jagodami – jak zrobić?

  1. Jogurt naturalny mieszamy razem z jajkami i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy do niego mąkę i proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie łączymy je z ciastem.
  2. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem formujemy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki przewracamy, gdy jedna strona będzie już usmażona. Po usmażeniu placki posypujemy cukrem pudrem.

Placki jogurtowe z jagodami – dodatkowe informacje

Placki jogurtowe z jagodami nie są zbyt słodkie, dlatego opcjonalnie można dodać jeszcze łyżkę cukru do ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placki jak leniwe pierogi
Następny przepis: placki na zsiadłym mleku z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode