Placki grzybowe

Placki grzybowe

Wegańskie, bezglutenowe placki grzybowe to wyjątkowy przepis, który wprowadzi odrobinę fantazji do twojego kulinarnego repertuaru. Ich głównym składnikiem są pyszne, soczyste grzyby, bogate w białko i błonnik. Grzyby nadają plackom wyrazisty smak i aromat, który idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Są one podkreślane przez delikatne przyprawy, które sprawiają, że placki te są pełne smaku. Ten przepis jest niesamowicie prosty do wykonania, a placki grzybowe są wystarczająco sycące, by mogły stać się głównym daniem. Są one także doskonałym wyborem dla osób, które cenią zdrowe jedzenie.

Składniki:

  • 500 gramów grzybów (mogą być dowolne, u mnie podgrzybki)
  • 2 jajka
  • mała cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy (vegeta, maggi, papryka ostra)

Placki grzybowe – jak zrobić?

  1. Surowe grzyby zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie sparzyć wrzątkiem. Przecedzić i odcisnąć resztę wody.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do grzybów.
  3. Doprawić wedle uznania, wbić 2 jajka i wsypać mąkę.
  4. Wymieszać do połączenia składników.
  5. Smażyć z obu stron na brązowy kolor.
  6. Smacznego!

Placki grzybowe – dodatkowe informacje

Placki grzybowe można podawać ze śmietaną lub ketchupem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placki drożdżowe z patelni z nadzieniem
Następny przepis: Placki jak leniwe pierogi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode