Placki grzybowe
Wegańskie, bezglutenowe placki grzybowe to wyjątkowy przepis, który wprowadzi odrobinę fantazji do twojego kulinarnego repertuaru. Ich głównym składnikiem są pyszne, soczyste grzyby, bogate w białko i błonnik. Grzyby nadają plackom wyrazisty smak i aromat, który idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Są one podkreślane przez delikatne przyprawy, które sprawiają, że placki te są pełne smaku. Ten przepis jest niesamowicie prosty do wykonania, a placki grzybowe są wystarczająco sycące, by mogły stać się głównym daniem. Są one także doskonałym wyborem dla osób, które cenią zdrowe jedzenie.
admin
Składniki:
- 500 gramów grzybów (mogą być dowolne, u mnie podgrzybki)
- 2 jajka
- mała cebula
- 3 łyżki mąki pszennej
- przyprawy (vegeta, maggi, papryka ostra)
Placki grzybowe – jak zrobić?
- Surowe grzyby zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie sparzyć wrzątkiem. Przecedzić i odcisnąć resztę wody.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do grzybów.
- Doprawić wedle uznania, wbić 2 jajka i wsypać mąkę.
- Wymieszać do połączenia składników.
- Smażyć z obu stron na brązowy kolor.
- Smacznego!
Placki grzybowe – dodatkowe informacje
Placki grzybowe można podawać ze śmietaną lub ketchupem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placki drożdżowe z patelni z nadzieniem
Następny przepis: Placki jak leniwe pierogi