PLACKI CHAPATI.
Doskonałość poparta prostotą – to najlepsze określenie na placki Chapati. To tradycyjne danie kuchni indyjskiej, które zasłynęło na całym świecie swoją uniwersalnością i niezwykle prostym procesem przygotowania. Placki Chapati to nic innego jak ciasto z mąki, wody i soli, które po uformowaniu jest smażone na suchej patelni. Idealnie komponują się z różnego rodzaju dipami, zupami czy curry. Choć wydawać by się mogło, że są to zwykłe placki, to jednak podkreślają one pełnię smaków dań, z którymi są podawane. Spróbujcie sami i odkryjcie sekret indyjskich placków Chapati.
admin
Składniki:
- Na 8 sztuk.
- szklanka mąki
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka soli
- olej
Placki chapati – jak zrobić?
- Przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą oraz wodą. Powstanie gęste, miękkie ciasto. Zostaw je na 15 minut.
- Za pomocą naoliwionych dłoni formuj placki. To może być niezręczne i brudne zadanie.
- Smaż placki na suchej patelni, aż pojawią się zbrązowienia.
PLACKI CHAPATI – dodatkowe informacje
Inny sposób: na rozgrzaną, suchą patelnię rzucam porcję naoliwionego ciasta, które rozciągam, rozpłaszczam na patelni za pomocą łyżki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PLACEK Z TRUSKAWKAMI NA ŚMIETANIE I OLEJU
Następny przepis: Placki drożdżowe z patelni z nadzieniem