PLACKI CHAPATI.

PLACKI CHAPATI.

Doskonałość poparta prostotą – to najlepsze określenie na placki Chapati. To tradycyjne danie kuchni indyjskiej, które zasłynęło na całym świecie swoją uniwersalnością i niezwykle prostym procesem przygotowania. Placki Chapati to nic innego jak ciasto z mąki, wody i soli, które po uformowaniu jest smażone na suchej patelni. Idealnie komponują się z różnego rodzaju dipami, zupami czy curry. Choć wydawać by się mogło, że są to zwykłe placki, to jednak podkreślają one pełnię smaków dań, z którymi są podawane. Spróbujcie sami i odkryjcie sekret indyjskich placków Chapati.

Składniki:

  • Na 8 sztuk.
  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • olej

Placki chapati – jak zrobić?

  1. Przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą oraz wodą. Powstanie gęste, miękkie ciasto. Zostaw je na 15 minut.
  2. Za pomocą naoliwionych dłoni formuj placki. To może być niezręczne i brudne zadanie.
  3. Smaż placki na suchej patelni, aż pojawią się zbrązowienia.

PLACKI CHAPATI – dodatkowe informacje

Inny sposób: na rozgrzaną, suchą patelnię rzucam porcję naoliwionego ciasta, które rozciągam, rozpłaszczam na patelni za pomocą łyżki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PLACEK Z TRUSKAWKAMI NA ŚMIETANIE I OLEJU
Następny przepis: Placki drożdżowe z patelni z nadzieniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode