Placek ziemniaczany ala pizza
Przygotowanie płatków ziemniaczanych ala pizza to doskonały sposób na nowoczesne podanie tradycyjnego dania. Ten smaczny przepis łączy łatwo dostępne składniki w nieodpartą kombinację, idealną na weekendowy obiad czy przyjęcie. Placek ziemniaczany ala pizza to pomysł, który ma w sobie coś z pizzy, ale bazuje na staropolskim placku ziemniaczanym. To danie wyróżnia nietypowa podstawa – ziemniaki zamiast ciasta na pizzę – które dodają mu nietuzinkowego charakteru. Dodatki do „pizzy” można dowolnie modyfikować, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Przepis na placki ala pizza to inspirujący pomysł dla miłośników pizzy i placków ziemniaczanych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 8 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 2 laski kiełbasy zwyczajnej
- 25 dag pieczarek
- 2 łyżki kukurydzy
- 2 łyżki groszku zielonego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 15 dag sera zółtego
- przyprawa do pizzy
- keczup pikantny
Placek ziemniaczany ala pizza – jak zrobić?
- Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulkę, mąkę, jajko i doprawiamy solą i pieprzem.
- Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Kiełbasę zwyczajną i papryki kroimy w drobną kostkę i również podsmażamy. Mieszamy pieczarki, kiełbasę, papryki, groszek i kukurydzę.
- Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy olej i wykładamy łyżką porcję masy ziemniaczanej, tak żeby pokryła całą patelnię. Smażymy na rumiano. Odwracamy na drugą stronę, na placek ziemniaczany wykładamy warzywa i kiełbasę i posypujemy startym serem. Przykrywamy i smażymy, aż ser się roztopi. Polewamy keczupem.
Placek ziemniaczany ala pizza – dodatkowe informacje
Wegetariańska wersja bez kiełbasy też smakuje wyśmienicie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PLACEK Z TRUSKAWKAMI NA ŚMIETANIE I OLEJU
Następny przepis: Placki drożdżowe z patelni z nadzieniem