Placek z suchym makiem

Placek z suchym makiem

Placek z suchym makiem to klasyczny dodatek do świątecznego stołu, który przypadnie do gustu miłośnikom słodkich wypieków. Przepis na ciasto z suchym makiem, bogate w tradycyjne smaki i aromaty, jest prosty i nieskomplikowany. To propozycja na pyszne, domowe ciasto, które swoją jednolitą, ciemną i nieco chrupiącą skórką zachwyci nawet największe łasuchy. Suchy mak, podstawowy składnik ciasta, pięknie komponuje się z pozostałymi składnikami, tworząc harmonijny i pełny smak. Ciasta z makiem suchym są nie tylko pyszne, ale i wyjątkowo stylowe, idealnie wpisują się w atmosferę eleganckiego, rodzinnego spotkania.

Składniki:

  • 1,5 kostki margaryny
  • 37 dag cukru pudru
  • 3 całe jajka + 3 żółtka
  • Z tych składników utrzeć ciasto

Placek z suchym makiem – jak zrobić?

  1. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać cukier waniliowy, 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 30 dag mąki. Wyłożyć na blachę, posmarować powidłem, na powidło ułożyć 5-6 szt. Jabłek(ćwiartki).
    Ubić pianę z trzech białek, dodać 15 dag cukru kryształu i kisiel w kolorze czerwonym.
    Ubitą pianę wyłożyć na jabłka.
    Do drugiej połowy ciasta dodać: 18 dag mąki, 18 dag suchego maku, 1 łyżeczką proszku do pieczenia, zapach migdałowy.
    Ciasto rozłożyć na pianie. Ciasto jest dosyć gęste, przy nakładaniu moczyć łyżkę w gorącej wodzie. Piec w 160-170 stopniach.

Placek z suchym makiem – dodatkowe informacje

– ciasto należy piec w dużej blaszce


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placek z owocami (na oleju)
Następny przepis: PLACEK Z TRUSKAWKAMI NA ŚMIETANIE I OLEJU

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode