Placek z kiślem

Placek z kiślem

Miłośnicy ciast z wyraźnym, kwaskowatym smakiem na pewno będą zachwyceni propozycją ciasta z kiślem. Tradycyjny, polski smak naszego placka z kiślem przypomni niejednej osobie dzieciństwo i chwile spędzone przy kuchennym stole u babci. Możliwości przygotowania ciasta z wykorzystaniem różnych owoców są praktycznie nieograniczone, ale nasz przepis na placek z kiślem to coś, co wyróżnia się na tle innych deserów. Właściwie dobrany balans smaków między słodkim ciastem a kwasem kiślu sprawi, że to ciasto stanie się Waszym ulubionym przysmakiem na zimowe wieczory. Czas na niezapomnianą podróż do kuchni naszych babć!

Składniki:

  • 1/2 kostki masła roślinnego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 kiście pomarańczowe
  • 1 szklanka mleka
  • mały proszek do pieczenia
  • aromat pomarańczowy

Placek z kiślem – jak zrobić?

  1. Masło utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku. Do utartej masy dodać kisiel, zapach, wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek i wlać mleko. Na końcu dodać pianę z białek i ostrożnie wymieszać. Piec ok. 50 min.

Placek z kiślem – dodatkowe informacje

Można przełożyć ubitą kremówką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placek włoski z bakaliami
Następny przepis: Placek z nutellą i brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode