Placek z kiślem
Miłośnicy ciast z wyraźnym, kwaskowatym smakiem na pewno będą zachwyceni propozycją ciasta z kiślem. Tradycyjny, polski smak naszego placka z kiślem przypomni niejednej osobie dzieciństwo i chwile spędzone przy kuchennym stole u babci. Możliwości przygotowania ciasta z wykorzystaniem różnych owoców są praktycznie nieograniczone, ale nasz przepis na placek z kiślem to coś, co wyróżnia się na tle innych deserów. Właściwie dobrany balans smaków między słodkim ciastem a kwasem kiślu sprawi, że to ciasto stanie się Waszym ulubionym przysmakiem na zimowe wieczory. Czas na niezapomnianą podróż do kuchni naszych babć!
admin
Składniki:
- 1/2 kostki masła roślinnego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 3 kiście pomarańczowe
- 1 szklanka mleka
- mały proszek do pieczenia
- aromat pomarańczowy
Placek z kiślem – jak zrobić?
- Masło utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku. Do utartej masy dodać kisiel, zapach, wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek i wlać mleko. Na końcu dodać pianę z białek i ostrożnie wymieszać. Piec ok. 50 min.
Placek z kiślem – dodatkowe informacje
Można przełożyć ubitą kremówką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placek włoski z bakaliami
Następny przepis: Placek z nutellą i brzoskwiniami