Placek Ruski

Placek Ruski

Odkryj smak tradycyjnej kuchni wschodniej przygotowując Placek Ruski. Niech dom zapełni się magicznym aromatem pieczenia i zaskocz bliskich unikalnym przysmakiem. Placek ten jest kwintesencją słodkości – dodatek różnych owoców, cukru waniliowego i kisielu sprawia, że jest niezwykle soczysty. Ukryty w nim smak drzewa cynamonowego oraz waniliowej nuty wprowadza wyjątkowy, świąteczny klimat. Placek Ruski to nie tylko staranny wybór składników, ale także przeżycie niezapomnianej przygody kulinarnej. To połączenie klasycznej elegancji ze świeżością owoców. Mimo, że jest to placek, a nie ciasto, na pewno zachwyci zarówno miłośników ciastek jak i tych, którzy preferują tradycyjne wypieki.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1/2 kg mąki (3 szklanki)
  • 2 całe jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 10 dkg rozpuszczonej margaryny
  • 10 g rozpuszczonego miodu (1 łyżka)
  • 1 łyżeczka sodki
  • KREM:
  • 3 szklanki mleka
  • 11 łyżeczek kaszy manny
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

Placek ruski – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Krem: Gotujemy mannę i odstawiamy ją do ostygnięcia. Po wystygnięciu ucieramy margarynę z cukrem i stopniowo dodajemy zimną mannę.

  2. 2.

    Ciasto: Zagniatamy razem wszystkie składniki i robimy 4 placki, które musimy rozwałkować i piec przez 15-20 minut (w formie 25×36) w temperaturze 180 stopni.

    Przekładamy upieczone placki dwa razy kremem i raz dżemem oraz smarujemy kremem wierzch ciasta po czym możemy zetrzeć czekoladę na tarce.

Placek Ruski – dodatkowe informacje

Ciasto musi stać przez jeden dzień, aby placki mogły nasiąknąć kremem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placek półkruchy z jabłkami
Następny przepis: Placek PYCHA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode