Placek na maślance z jagodami

Placek na maślance z jagodami

Placek na maślance z jagodami to niezwykle aromatyczny i soczysty deser, który swoim smakiem zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy. Idealnie łączy ze sobą lekkość maślanki, delikatne nuty wanilii oraz słodko-kwasowy smak sezonowych jagód. To doskonała propozycja na letni popołudniowy deser lub poczęstunek podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Korzystając z bogactwa sezonowych owoców, możemy przyrządzić nieskomplikowane w formie, ale niezwykle efektowne w smaku ciasto. Jest równie pyszne na zimno, jak i na ciepło, serwowane z ulubionymi dodatkami. Każdy kęs tego ciasta z jagodami na maślanki przenosi na letnie łąki pełne dojrzałych owoców.

Składniki:

  • ciasto:
    • 4 jajka
    • 2,5 szklanki mąki
    • szklanka maślanki
    • szklanka cukru
    • op.cukru waniliowego
    • 1/2 szklanki oleju
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kruszonka:
    • szklanka mąki
    • 3/4 szklanki cukru
    • 3/4 kostki masła
    • 2 szklanki czarnych jagód
    • bułka tarta i masło do formy
    • cukier puder do posypania

Placek na maślance z jagodami – jak zrobić?

  1. Składniki na kruszonkę połączyć. Chłodzić godzinę w lodówce.
  2. Cukier, cukier waniliowy i jajka zmiksować na puszystą masę. Dodać maślankę i oliwę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli połączyć z ciastem.
  3. Ciasto wylać na posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę (25/40cm). Rozłożyć umyte i osuszone jagody i pokruszyć kruszonką.
  4. Placek piec w piekarniku nagrzanym do 180st. przez 40-50 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

placek na maślance

Placek na maślance z jagodami – dodatkowe informacje

Zamiast jagód można użyć innych owoców: malin, śliwek, itp.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placek królewski
Następny przepis: Placek na zimno z herbatnikami i krakersami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode