Placek na maślance z jagodami
Placek na maślance z jagodami to niezwykle aromatyczny i soczysty deser, który swoim smakiem zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy. Idealnie łączy ze sobą lekkość maślanki, delikatne nuty wanilii oraz słodko-kwasowy smak sezonowych jagód. To doskonała propozycja na letni popołudniowy deser lub poczęstunek podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Korzystając z bogactwa sezonowych owoców, możemy przyrządzić nieskomplikowane w formie, ale niezwykle efektowne w smaku ciasto. Jest równie pyszne na zimno, jak i na ciepło, serwowane z ulubionymi dodatkami. Każdy kęs tego ciasta z jagodami na maślanki przenosi na letnie łąki pełne dojrzałych owoców.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto:
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- szklanka maślanki
- szklanka cukru
- op.cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kruszonka:
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 kostki masła
- 2 szklanki czarnych jagód
- bułka tarta i masło do formy
- cukier puder do posypania
Placek na maślance z jagodami – jak zrobić?
- Składniki na kruszonkę połączyć. Chłodzić godzinę w lodówce.
- Cukier, cukier waniliowy i jajka zmiksować na puszystą masę. Dodać maślankę i oliwę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli połączyć z ciastem.
- Ciasto wylać na posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę (25/40cm). Rozłożyć umyte i osuszone jagody i pokruszyć kruszonką.
- Placek piec w piekarniku nagrzanym do 180st. przez 40-50 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Placek na maślance z jagodami – dodatkowe informacje
Zamiast jagód można użyć innych owoców: malin, śliwek, itp.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placek królewski
Następny przepis: Placek na zimno z herbatnikami i krakersami