Placek kruchy z dżemem

Placek kruchy z dżemem

Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na wyjątkowy placek kruchy z dżemem. Niezwykle łatwy w przygotowaniu, zaskoczy każdego swoją delikatnością i słodkością. Kruche ciasto, podkreślone smakiem ulubionego dżemu, tworzy idealne połączenie na domowe popołudnie czy spotkanie z przyjaciółmi. Ten przepis na placek kruchy na pewno przypadnie do gustu zarówno miłośnikom klasycznej polskiej kuchni, jak i tym, którzy szukają nowych, ciekawych pomysłów na słodkości. Wypróbuj nasz przepis, a zobaczysz, jak proste ciasto może stać się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Składniki:

  • Na ciasto:
    • 1 kostka margaryny
    • 2/3 szklanki cukru
    • 2 jajka
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka śmietany
    • szczypta soli
    • 1 1/2 słoika dowolnego dżemu
  • Na kruszonkę:
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 5 łyżek cukru
    • 5 łyżek masła

Placek kruchy z dżemem – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto:
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i resztę składników. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 minut.
  2. 2.
    Kruszonka:
    Składniki na kruszonkę dokładnie zagnieść, włożyć na parę minut do zamrażalnika.
  3. 3.
    Schłodzone ciasto należy skubać po kawałku wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. 4.
    Ciasto posmarować dżemem i posypać po wierzchu kruszonką, skubiąc po kawałku jak ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 45 minut.

Słowa kluczowe: przepis na kruchy placek, kruche ciasto z dżemem przepis

Placek kruchy z dżemem – dodatkowe informacje

Jeśli ciasto będzie mocno schłodzone, to zamiast skubać po kawałeczku, można zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placek kokosowy
Następny przepis: Placek na maślance z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode