PLACEK FUGA
Oto prosty i smaczny przepis na Placek Fuga. Jest to tradycyjne ciasto, które jest znane zarówno ze swojego smaku, jak i specyficznego wyglądu. Placek Fuga to połączenie chrupiącego spodu, miękkiego biszkoptu oraz warstwy urozmaiconej różnymi dodatkami. W zależności od preferencji, do ciasta można dodać owoce, orzechy, czekoladę, a nawet ulubione likiery. Fuga jest doskonałym pomysłem na deser po obfitej, sycącej kolacji. Ten przepis na Placek Fuga zachwyci zarówno miłośników tradycyjnych smaków, jak i tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 kostka masła/margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżki kakao
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- 10 dag cukru pudru
- Piana:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mąki kartoflanej (u mnie budyń śmietankowy bez cukru, ok. 3 łyżki)
- Nadzienie:
- 1 słoiczek dżemu lub powideł (u mnie dżem wieloowocowy)
- orzechy włoskie, suszone morele, śliwki kalifornijskie, wiśnie
- cukier puder lub roztopiona czekolada do zrobienia esów floresów
Placek fuga – jak zrobić?
- Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę.
- Dołożyć cukier puder i cukier waniliowy, wysiekać razem z margaryną (lub masłem).
- Wbić żółtka i wysiekąć razem ze śmietaną. Zagnieść szybko ciasto.
- Podzielić ciasto na 3 części: jedną zawinąć w folię i włożyć do lodówki, do drugiej dodać 2 łyżki kakao, zarobić, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika, a trzecią część – białą – również zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
- Blaszkę o rozmiarze 25×33 wyłożyć papierem i wysmarować tłuszczem.
- Na spód blaszki zetrzeć ciasto białe z lodówki przy użyciu tarce o grubych oczkach. Następnie wyłożyć dżem, posiekane orzechy i pokrojone w kostkę owoce (wiśnie).
- Na bakalie zetrzeć na tarce ciasto kakaowe.
- Ubić pianę z białek ze szklanką cukru pudru, dodać budynię (mąkę ziemniaczaną) i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto kakaowe.
- Na pianę zetrzeć na tarce ciasto białe z zamrażalnika.
- Piec około 50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
- Ciasto można posypać cukrem pudrem.
PLACEK FUGA – dodatkowe informacje
Zamiast bakalii można użyć jabłka smażone.