PLACEK FRANCUSKI

PLACEK FRANCUSKI

Placek Francuski to kuszący deser, który dla wielu staje się synonimem doskonałego, łatwego w przygotowaniu deseru. Ten typowy francuski placek rozpowszechnił się w wielu krajach i jest ceniony za delikatność, lekkość i wyjątkowe, słodkie smaki. Stworzenie tego francuskiego klasyka w domu może być pytaniem honoru dla każdego aspirującego kucharza. Bez względu na to, czy planujesz przyjęcie, czy po prostu szukasz smacznego przepisu na deser, ten placek francuski jest idealnym rozwiązaniem. Właściwie dobrany i połączony zestaw składników zapewnia niezapomniane doznania kulinarne. Smacznego!

Składniki:

  • CIASTO:
  • 30 dkg mąki
  • 30 dkg margaryny
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • WKŁADKA ORZECHOWA:
  • 6 całych jaj
  • 20 dkg cukru pudru
  • 20 dkg posiekanych orzechów
  • ½ proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 1 budyń waniliowy z cukrem (lub dodać ok. 1 łyżki cukru do smaku)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • mleko
  • 2 galaretki cytrynowe
  • DODATKOWO:
  • biszkopty lub delicje
  • 2 galaretki

Typowy francuski placek – jak zrobić?

  1. 1.

    CIASTO: Tłuszcz wysiekać razem z mąką. Dodać żółtka i śmietanę (nie wyrabiać). Ciasto włożyć do lodówki na około 12 godzin. Rozwałkować 2 placki, na środku umieścić wkładkę orzechową i upiec 45-60 minut, aż do zrumienienia.

  2. 2.

    WKŁADKA ORZECHOWA: Białka ubić z cukrem pudrem. Dodać żółtka i proszek. Powoli mieszając dodać orzechy.

  3. 3.

    MASA: Ugotować budyń według przepisu oraz dodać 2 żółtka i mąkę. Ostudzić. Margarynę utrzeć z budyniem, a następnie dodać krzepnącą galaretkę (2 galaretki rozpuszczone w 1,5 szklanki wody).

  4. 4.

    Na wystygnięty placek wyłożyć masę, a na masę ułożyć okrągłe biszkopty lub delicje. Między biszkoptami można dodać owoce, na przykład wiśnie lub dżem, a na wierzchu zalać 2 galaretkami rozpuszczonymi w 0,75 litra wody.

Smacznego!!!

PLACEK FRANCUSKI – dodatkowe informacje

CIASTO:

(Wierzchni placek powinien być trochę większy aby boki przykleić do blaszki żeby wkładka podczas pieczenia nie wypłynęła do góry.)

MASA:

(Jeśli masa jest zbyt rzadka i widoczna jest żelatyna, wstaw ją na chwilę do lodówki bądź do zamrażalnika żeby stężała, a przed wylaniem na placek jeszcze ją rozwierć mikserem)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placek drożdżowy z owocami
Następny przepis: Placek francuzki napoleon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode