PLACEK FRANCUSKI
Składniki:
- CIASTO:
- 30 dkg mąki
- 30 dkg margaryny
- 2 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- WKŁADKA ORZECHOWA:
- 6 całych jaj
- 20 dkg cukru pudru
- 20 dkg posiekanych orzechów
- ½ proszku do pieczenia
- MASA:
- 1 budyń waniliowy z cukrem (lub dodać ok. 1 łyżki cukru do smaku)
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- mleko
- 2 galaretki cytrynowe
- DODATKOWO:
- biszkopty lub delicje
- 2 galaretki
Typowy francuski placek – jak zrobić?
-
1.
CIASTO: Tłuszcz wysiekać razem z mąką. Dodać żółtka i śmietanę (nie wyrabiać). Ciasto włożyć do lodówki na około 12 godzin. Rozwałkować 2 placki, na środku umieścić wkładkę orzechową i upiec 45-60 minut, aż do zrumienienia.
-
2.
WKŁADKA ORZECHOWA: Białka ubić z cukrem pudrem. Dodać żółtka i proszek. Powoli mieszając dodać orzechy.
-
3.
MASA: Ugotować budyń według przepisu oraz dodać 2 żółtka i mąkę. Ostudzić. Margarynę utrzeć z budyniem, a następnie dodać krzepnącą galaretkę (2 galaretki rozpuszczone w 1,5 szklanki wody).
-
4.
Na wystygnięty placek wyłożyć masę, a na masę ułożyć okrągłe biszkopty lub delicje. Między biszkoptami można dodać owoce, na przykład wiśnie lub dżem, a na wierzchu zalać 2 galaretkami rozpuszczonymi w 0,75 litra wody.
Smacznego!!!
PLACEK FRANCUSKI – dodatkowe informacje
CIASTO:
(Wierzchni placek powinien być trochę większy aby boki przykleić do blaszki żeby wkładka podczas pieczenia nie wypłynęła do góry.)
MASA:
(Jeśli masa jest zbyt rzadka i widoczna jest żelatyna, wstaw ją na chwilę do lodówki bądź do zamrażalnika żeby stężała, a przed wylaniem na placek jeszcze ją rozwierć mikserem)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placek drożdżowy z owocami
Następny przepis: Placek francuzki napoleon