Pizzowe ślimaczki

Pizzowe ślimaczki

Pizzowe ślimaczki to propozycja na kreatywną przekąskę, która z pewnością pochłonie domowników. To apetyczne połączenie włoskiej pizzy i urokliwej formy ślimaczków. Rozwałkowane ciasto, pokryte sosem pomidorowym, posypane startym serem oraz ulubionymi dodatkami, zwinięte w rolkę i pokrojone na kształt ślimaczków – to składniki, które tworzą niezwykle smaczną przekąskę. Idealna na imprezy, picie, czy jako dodatek do obiadu. Ślimaczki pizzowe od razu przyciągają uwagę swoim nietypowym kształtem i aromatem. Są łatwe do jedzenia, a przede wszystkim przepyszne. Zróżnicuj swoje menu i zaskocz swoich gości tym nietypowym daniem.

Składniki:

  • ciasto:
  • 4 – 5 szkl mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 szkl letniego mleka
  • 1 szkl letniej wody
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • pół szklanki oleju
  • Nadzienie:
  • 4 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • 200 g szynki
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g sera żółtego do posypania
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • pieprz ziołowy, papryka słodka

Pizzowe ślimaczki – jak zrobić?

  1. 1.
    Do mleka dodaj drożdże oraz część mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. 2.
    Dodaj resztę składników i wyrabiaj. Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk.
  3. 3.
    Postaw w ciepłym miejscu na pół godziny.
  4. 4.
    W tym czasie należy zeszklić na oleju cebulkę oraz pieczarki. Dodaj zmiażdżony czosnek, szynkę, koncentrat i przyprawy. Smaż kilka minut.
  5. 5.
    Ciasto podziel na 4 części i każdą wałkuj cienko na podłużny placek.
  6. 6.
    Posmaruj częścią przygotowanego farszu i zwiń wzdłuż dłuższego boku.
  7. 7.
    Pokrój w krążki o szerokości ok. 2cm i na każdym z nich umieść starty ser.
  8. 8.
    Ułóż na natłuszczonej blaszce w 2cm odstępach i wstaw do nagrzanego do 200C piekarnika.

Pizzowe ślimaczki – dodatkowe informacje

Nadzienie można modyfikować, wedle uznania 😉


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizzerinki ze szpinakiem
Następny przepis: Pizzerinki - poduszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode