Pizzowe ślimaczki
Pizzowe ślimaczki to propozycja na kreatywną przekąskę, która z pewnością pochłonie domowników. To apetyczne połączenie włoskiej pizzy i urokliwej formy ślimaczków. Rozwałkowane ciasto, pokryte sosem pomidorowym, posypane startym serem oraz ulubionymi dodatkami, zwinięte w rolkę i pokrojone na kształt ślimaczków – to składniki, które tworzą niezwykle smaczną przekąskę. Idealna na imprezy, picie, czy jako dodatek do obiadu. Ślimaczki pizzowe od razu przyciągają uwagę swoim nietypowym kształtem i aromatem. Są łatwe do jedzenia, a przede wszystkim przepyszne. Zróżnicuj swoje menu i zaskocz swoich gości tym nietypowym daniem.
admin
Składniki:
- ciasto:
- 4 – 5 szkl mąki
- 5 dag drożdży
- 1 szkl letniego mleka
- 1 szkl letniej wody
- szczypta cukru
- szczypta soli
- pół szklanki oleju
- Nadzienie:
- 4 duże pieczarki
- 1 cebula
- 200 g szynki
- 4 ząbki czosnku
- 200 g sera żółtego do posypania
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- pieprz ziołowy, papryka słodka
Pizzowe ślimaczki – jak zrobić?
-
1.
Do mleka dodaj drożdże oraz część mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. -
2.
Dodaj resztę składników i wyrabiaj. Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk. -
3.
Postaw w ciepłym miejscu na pół godziny. -
4.
W tym czasie należy zeszklić na oleju cebulkę oraz pieczarki. Dodaj zmiażdżony czosnek, szynkę, koncentrat i przyprawy. Smaż kilka minut. -
5.
Ciasto podziel na 4 części i każdą wałkuj cienko na podłużny placek. -
6.
Posmaruj częścią przygotowanego farszu i zwiń wzdłuż dłuższego boku. -
7.
Pokrój w krążki o szerokości ok. 2cm i na każdym z nich umieść starty ser. -
8.
Ułóż na natłuszczonej blaszce w 2cm odstępach i wstaw do nagrzanego do 200C piekarnika.
Pizzowe ślimaczki – dodatkowe informacje
Nadzienie można modyfikować, wedle uznania 😉
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pizzerinki ze szpinakiem
Następny przepis: Pizzerinki - poduszki