Pizza z sadzonym jajkiem
Domowa pizza z sadzonym jajkiem to przepis, który z pewnością zaskoczy gości swoim nietypowym połączeniem. Tradycyjne ciasto na pizzę, podwójnie fermentowane, z jajkiem na środku to propozycja dla tych, którzy poszukują nowych, oryginalnych smaków. Pizza z sadzonym jajkiem to nie tylko proste i przepyszne danie, ale również pełne białka i witamin. Odważny i kreatywny przepis ten, uwielbiany przez Włochów, jest doskonałą alternatywą dla standardowej pizzy z salami czy mozzarellą. Upieczona do chrupkości i posypana ulubionymi dodatkami idealnie sprawdzi się na kolację, imprezę czy leniwe niedzielne śniadanie.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- Sól, cukier do smaku
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szklanki mąki na pizzę
- Około 20 g świeżych drożdży
- Letnia przegotowana woda
- Składniki farsz:
- 3 duże jajka
- 20 dag pieczarek + 1 łyżka oleju
- 2 cebule + 1 łyżka oleju
- Sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 1 świeży pomidor
- 1 łyżka ketchupu
- Tłuszcz do formy
Pizza z sadzonym jajkiem – jak zrobić?
-
1.
Wykonanie: drożdże pokruszyć, wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody i 1 łyżką mąki, odstawić na kilka minut, by wyrosły. Następnie pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę cukru, sól do smaku, olej, wyrośnięte drożdże oraz tyle wody by powstało gęste ciasto. Dokładnie wyrobić rę, odstawić by podwoiło objętość. -
2.
Pieczarki oczyścić, pokroić cienko, przesmażyć na oleju. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Przesmażone składniki wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem, wystudzić. Formę natłuścić. -
3.
Ciasto rozwałkować cienko, wyłożyć formę ciastem (u mnie forma w kształcie serca), z ciasta zrobić wyższy brzeg. -
4.
Ciasto posmarować ketchupem, wyłożyć farsz, wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojonego pomidora. -
5.
Piec w temp. 180 stopni około 20 minut. Następnie posypać brzeg pizzy startym serem, zapiekać jeszcze około 3 minuty. Podawać gorącą.
Pizza z sadzonym jajkiem – dodatkowe informacje
1. do pizzy można dodać pomidorki koktajlowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: pizza z PRL-u
Następny przepis: PIZZA SALAMINA z SALAMI, PAPRYKĄ i PIECZARKAMI