Pizza z pieczarkami i szynką
Pizza z pieczarkami i szynką to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Ten przepis na pizzę z szynką i pieczarkami, oparty na tradycja gwarancjonuje nie tylko smakowite doznanie ale również prostotę i szybkość wykonania. Jest to doskonały pomysł na szybki lunch lub kolację, który z pewnością zaspokoi apetyty nie tylko miłośników kuchni włoskiej. Można przystosować go zarówno dla miłośników cienkiego, kruchego ciasta, jak i dla fanów grubszych brzegów. Taki przepis to gwarancja sukcesu każdego domowego spotkania. Pachnąca, chrupiąca pizza, z ulubionymi dodatkami to coś, co pokochają wszyscy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- CIASTO
- 30g świeżych drożdży
- pół litra ciepłej wody
- łyżka cukru
- łyżka soli
- 6 łyżek oleju
- ok 1 kg mąki
- SOS NA SPÓD
- kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lekko rozrobionego z wodą, by nie było kwaśne
- 2 łyżki ketchupu
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- sól
- pieprz
- zioła-oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół do pizzy
- DODATKOWO
- pieczarki
- szynka dowolna
- ser żółty
- świeże zioła np. bazylia do dekoracji
Pizza z pieczarkami i szynką – jak zrobić?
- Dróżdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier, olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia. Wrośnięte ciasto podzielić na 3 części (mogą być 2) i pięścią ugnieść placki (wielkość dowolna). Na wysmarowaną tłuszczem blachę układac placki. *ja robię 3 okrągłe.
- Każdy placek posmarować sosem pomidorowym, a następnie układać pieczarki krojone w cienkie plasterki i szynkę. Na wierzch posypac starty żółty ser.
- Pizzę piec ok 30 min w temperaturze ok 180 stopni. Podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.
- Pizza odgrzana na drugi dzień w mikrofali, również smakuje znakomicie i nie twardnieje.
Pizza z pieczarkami i szynką – dodatkowe informacje
1. Ciasto z tego przepisu wykorzystałam również do zrobienia Calzone, wyszło znakomite.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pizza z mozzarellą, pomidorkami, szynką parmeńską i rukolą
Następny przepis: pizza z PRL-u