Pizza z pieczarkami i szynką

Pizza z pieczarkami i szynką

Pizza z pieczarkami i szynką to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Ten przepis na pizzę z szynką i pieczarkami, oparty na tradycja gwarancjonuje nie tylko smakowite doznanie ale również prostotę i szybkość wykonania. Jest to doskonały pomysł na szybki lunch lub kolację, który z pewnością zaspokoi apetyty nie tylko miłośników kuchni włoskiej. Można przystosować go zarówno dla miłośników cienkiego, kruchego ciasta, jak i dla fanów grubszych brzegów. Taki przepis to gwarancja sukcesu każdego domowego spotkania. Pachnąca, chrupiąca pizza, z ulubionymi dodatkami to coś, co pokochają wszyscy.

Składniki:

  • CIASTO
  • 30g świeżych drożdży
  • pół litra ciepłej wody
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • 6 łyżek oleju
  • ok 1 kg mąki
  • SOS NA SPÓD
  • kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lekko rozrobionego z wodą, by nie było kwaśne
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • zioła-oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół do pizzy
  • DODATKOWO
  • pieczarki
  • szynka dowolna
  • ser żółty
  • świeże zioła np. bazylia do dekoracji

Pizza z pieczarkami i szynką – jak zrobić?

  1. Dróżdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier, olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia. Wrośnięte ciasto podzielić na 3 części (mogą być 2) i pięścią ugnieść placki (wielkość dowolna). Na wysmarowaną tłuszczem blachę układac placki. *ja robię 3 okrągłe.
  2. Każdy placek posmarować sosem pomidorowym, a następnie układać pieczarki krojone w cienkie plasterki i szynkę. Na wierzch posypac starty żółty ser.
  3. Pizzę piec ok 30 min w temperaturze ok 180 stopni. Podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.
  4. Pizza odgrzana na drugi dzień w mikrofali, również smakuje znakomicie i nie twardnieje.

Pizza z pieczarkami i szynką – dodatkowe informacje

1. Ciasto z tego przepisu wykorzystałam również do zrobienia Calzone, wyszło znakomite.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza z mozzarellą, pomidorkami, szynką parmeńską i rukolą
Następny przepis: pizza z PRL-u

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode