Pizza z patelni z mąki pełnoziarnisto-orkiszowej

Pizza z patelni z mąki pełnoziarnisto-orkiszowej

Witajcie, miłośnicy włoskiej kuchni! Przedstawiam przepis na pizzę z patelni, do przygotowania której użyjemy mąki pełnoziarnisto-orkiszowej. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnej pizzy drożdżowej, której przygotowanie wymaga więcej czasu i umiejętności. Pizza orkiszowa jest zdrowsza i bardziej sycąca, jednak nie ustępuje klasycznej przysmakowi pod względem smaku. To niesamowite danie, które jest szybkie i łatwe do przygotowania. Ta pizza z patelni to idealna propozycja dla wszystkich, którzy cenią dietetyczne posiłki bez konieczności rezygnowania z ulubionych smaków. Bez wątpienia spełni oczekiwania najbardziej wymagających koneserów pizzy.

Składniki:

  • 1 lub 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej (może być też inna, prócz kokosowej bo z niej nie wyjdzie ) ilość mąki zależy też od wielkości patelni
  • 0,5 łyżeczki soli
  • opcjonalnie można dodać też łyżeczkę ulubionych ziół
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1,5-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • mozzarella
  • ser żółty
  • 5-6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • rukola
  • olej kokosowy do wysmarowania lekko patelni
  • Sos pomidorowy:
  • 250 ml passaty pomidorowej lub 0,5 puszki pomidorów krojonych
  • łyżka oliwy z oliwek lub olej kokosowy
  • sól i pieprz do smaku
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano (opcjonalnie)

Pizza z patelni z mąki pełnoziarnisto-orkiszowej – jak zrobić?

  1. Sos:

    Do garnka wlać oliwę lub olej kokosowy, dodać przeciśnięty czosnek i chwilę podsmażyć ciągle mieszając.
    Następnie dodać pomidorową passatę lub pomidory z puszki, oregano, sól i pieprz. Zagotować, a później zmniejszyć ogień i gotować około 15 min.
  2. Ciasto:

    Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać wodę, wyrobić ciasto i rozwałkować bardzo cienko.
    Rozgrzać porządnie patelnię z odrobiną oleju kokosowego bądź innego, położyć placek i na najmniejszym ogniu smażyć do zrumienienia.
    Gdy pizza już się zarumieni, obrócić na drugą stronę i odstawić na chwilę z palnika, posmarować ciasto sosem, położyć ser, mozzarellę i pomidorki przekrojone na pół.
    Następnie patelnie przykryć pokrywką i postawić ją ponownie na gaz (najpierw na dużym ogniu, a po chwili go zmniejszyć). Smażyć do roztopienia sera.
  3. Po wyjęciu pizzy z patelni posypać ją rukolą i położyć szynkę szwarcwaldzką.

Porady – dodatkowe informacje

-Zamiast sosu na pizzę można posmarować również ketchupem.

-Na pizzę można dodawać składniki według własnego upodobania, jednak należy pamiętać, że nie powinno się ich dodawać zbyt dużo, ponieważ obciąża to ciasto.

-Jeśli na pizzę mają być dodane pieczarki, warto wcześniej je podsmażyć na osobnej patelni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza z mozzarellą, pomidorkami, szynką parmeńską i rukolą
Następny przepis: pizza z PRL-u

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode