Pizza z patelni z mąki pełnoziarnisto-orkiszowej
Witajcie, miłośnicy włoskiej kuchni! Przedstawiam przepis na pizzę z patelni, do przygotowania której użyjemy mąki pełnoziarnisto-orkiszowej. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnej pizzy drożdżowej, której przygotowanie wymaga więcej czasu i umiejętności. Pizza orkiszowa jest zdrowsza i bardziej sycąca, jednak nie ustępuje klasycznej przysmakowi pod względem smaku. To niesamowite danie, które jest szybkie i łatwe do przygotowania. Ta pizza z patelni to idealna propozycja dla wszystkich, którzy cenią dietetyczne posiłki bez konieczności rezygnowania z ulubionych smaków. Bez wątpienia spełni oczekiwania najbardziej wymagających koneserów pizzy.
admin
Składniki:
- 1 lub 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej (może być też inna, prócz kokosowej bo z niej nie wyjdzie ) ilość mąki zależy też od wielkości patelni
- 0,5 łyżeczki soli
- opcjonalnie można dodać też łyżeczkę ulubionych ziół
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1,5-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka pomidorków koktajlowych
- mozzarella
- ser żółty
- 5-6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- rukola
- olej kokosowy do wysmarowania lekko patelni
- Sos pomidorowy:
- 250 ml passaty pomidorowej lub 0,5 puszki pomidorów krojonych
- łyżka oliwy z oliwek lub olej kokosowy
- sól i pieprz do smaku
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano (opcjonalnie)
Pizza z patelni z mąki pełnoziarnisto-orkiszowej – jak zrobić?
-
Sos:
Do garnka wlać oliwę lub olej kokosowy, dodać przeciśnięty czosnek i chwilę podsmażyć ciągle mieszając.
Następnie dodać pomidorową passatę lub pomidory z puszki, oregano, sól i pieprz. Zagotować, a później zmniejszyć ogień i gotować około 15 min. -
Ciasto:
Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać wodę, wyrobić ciasto i rozwałkować bardzo cienko.
Rozgrzać porządnie patelnię z odrobiną oleju kokosowego bądź innego, położyć placek i na najmniejszym ogniu smażyć do zrumienienia.
Gdy pizza już się zarumieni, obrócić na drugą stronę i odstawić na chwilę z palnika, posmarować ciasto sosem, położyć ser, mozzarellę i pomidorki przekrojone na pół.
Następnie patelnie przykryć pokrywką i postawić ją ponownie na gaz (najpierw na dużym ogniu, a po chwili go zmniejszyć). Smażyć do roztopienia sera. - Po wyjęciu pizzy z patelni posypać ją rukolą i położyć szynkę szwarcwaldzką.
Porady – dodatkowe informacje
-Zamiast sosu na pizzę można posmarować również ketchupem.
-Na pizzę można dodawać składniki według własnego upodobania, jednak należy pamiętać, że nie powinno się ich dodawać zbyt dużo, ponieważ obciąża to ciasto.
-Jeśli na pizzę mają być dodane pieczarki, warto wcześniej je podsmażyć na osobnej patelni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pizza z mozzarellą, pomidorkami, szynką parmeńską i rukolą
Następny przepis: pizza z PRL-u