Pizza z mozzarellą, pomidorkami, szynką parmeńską i rukolą

Pizza z mozzarellą, pomidorkami, szynką parmeńską i rukolą

Przygotowanie domowej pizzy to zabawa dla całej rodziny, a jej smak jest absolutnie nieporównywalny z tym, który oferują pizzerie. Dzisiaj prezentujemy przepis na niezwykle aromatyczną i chrupiącą pizzę parmeńską. Na ciasto wyłożymy garść intensywnej w smaku mozzarelli, której kremowość idealnie komponuje się z delikatnymi pomidorkami. Szynka parmeńska przygotowana na chrupiącym spodzie, doda naszej pizzy nieco soli i charakterystycznego smaku. Na samym końcu dorzucimy garść rukoli, która swoją lekko gorzką nutę doskonale przełamuje słone smaki szynki i sera. Gotowi na kulinarną podróż do słonecznej Italii?

Składniki:

  • ciasto:
  • 7 g drożdży suszonych,
  • 350 g mąki (u mnie do pizzy 00),
  • ok. 200 ml letniej wody,
  • łyżeczka cukru (u mnie trzcinowy),
  • łyżeczka soli (u mnie himalajska),
  • łyżka oliwy,
  • dodatki:
  • ulubiony gęsty sos pomidorowy (u mnie odparowana Passata z ziołami ok. 150ml),
  • kulka mozzarelli,
  • 100 g szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej),
  • 4-5 plasterków żółtego sera (u mnie ser gouda mierzwiony),
  • kilka małych pomidorków,
  • kilka zielonych oliwek,
  • rukola,
  • przyprawa do pizzy,
  • oliwa z oliwek.

Pizza z mozzarellą, pomidorkami, szynką parmeńską i rukolą – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto: Mąkę przesiewamy. Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), odstawiamy na około 10-15 minut, a następnie dodajemy do mąki z solą. Dodajemy oliwę, wodę ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 min. W tym czasie przygotowujemy dodatki.
  2. 2.
    Wyrośnięte ciasto chwilę powygniatać, następnie uformować placki (rozciągać ciasto palcami na stolnicy lub rozwałkować wałkiem). Położyć je na lekko posmarowaną oliwą blachę.
  3. 3.
    Placek posmarować sosem pomidorowym, ułożyć żółty ser, cząstki mozzarelli, szynkę, pomidorki przekrojone na pół oraz oliwki (ja pokroiłam w plasterki). Pizzę posypać jeszcze odrobiną przyprawy do pizzy.
  4. 4.
    Piec około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu pizzy z piekarnika ułożyć na niej rukolę. Smacznego!

Pizza z mozzarellą, pomidorkami, szynką parmeńską i rukolą – dodatkowe informacje

Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza z mikrofali
Następny przepis: Pizza z pieczarkami i szynką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode