Pizza z mozzarellą, pomidorkami, szynką parmeńską i rukolą
Przygotowanie domowej pizzy to zabawa dla całej rodziny, a jej smak jest absolutnie nieporównywalny z tym, który oferują pizzerie. Dzisiaj prezentujemy przepis na niezwykle aromatyczną i chrupiącą pizzę parmeńską. Na ciasto wyłożymy garść intensywnej w smaku mozzarelli, której kremowość idealnie komponuje się z delikatnymi pomidorkami. Szynka parmeńska przygotowana na chrupiącym spodzie, doda naszej pizzy nieco soli i charakterystycznego smaku. Na samym końcu dorzucimy garść rukoli, która swoją lekko gorzką nutę doskonale przełamuje słone smaki szynki i sera. Gotowi na kulinarną podróż do słonecznej Italii?
admin
Składniki:
- ciasto:
- 7 g drożdży suszonych,
- 350 g mąki (u mnie do pizzy 00),
- ok. 200 ml letniej wody,
- łyżeczka cukru (u mnie trzcinowy),
- łyżeczka soli (u mnie himalajska),
- łyżka oliwy,
- dodatki:
- ulubiony gęsty sos pomidorowy (u mnie odparowana Passata z ziołami ok. 150ml),
- kulka mozzarelli,
- 100 g szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej),
- 4-5 plasterków żółtego sera (u mnie ser gouda mierzwiony),
- kilka małych pomidorków,
- kilka zielonych oliwek,
- rukola,
- przyprawa do pizzy,
- oliwa z oliwek.
Pizza z mozzarellą, pomidorkami, szynką parmeńską i rukolą – jak zrobić?
-
1.
Ciasto: Mąkę przesiewamy. Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), odstawiamy na około 10-15 minut, a następnie dodajemy do mąki z solą. Dodajemy oliwę, wodę ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 min. W tym czasie przygotowujemy dodatki. -
2.
Wyrośnięte ciasto chwilę powygniatać, następnie uformować placki (rozciągać ciasto palcami na stolnicy lub rozwałkować wałkiem). Położyć je na lekko posmarowaną oliwą blachę. -
3.
Placek posmarować sosem pomidorowym, ułożyć żółty ser, cząstki mozzarelli, szynkę, pomidorki przekrojone na pół oraz oliwki (ja pokroiłam w plasterki). Pizzę posypać jeszcze odrobiną przyprawy do pizzy. -
4.
Piec około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu pizzy z piekarnika ułożyć na niej rukolę. Smacznego!
Pizza z mozzarellą, pomidorkami, szynką parmeńską i rukolą – dodatkowe informacje
Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pizza z mikrofali
Następny przepis: Pizza z pieczarkami i szynką