Pizza z mikrofali

Pizza z mikrofali

Pizza z mikrofali to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnej, pieczonej w piekarniku wersji. Ta metoda pozwoli na przygotowanie ulubionej potrawy w zaledwie kilka minut, bez potrzeby rozgrzewania piekarnika. Jest to szczególnie dobre rozwiązanie dla osób, które nie mają dostępu do pełnowymiarowego kuchennego sprzętu, a pragną cieszyć się pyszną, chrupiącą pizzą. Niezależnie od tego, czy wybierzesz mrożoną pizzę czy postawisz na guseppe w mikrofali, ten prosty przepis pozwoli Ci na przygotowanie ulubionej włoskiej potrawy w sposób szybki i łatwy. Ciesz się smakiem pizzy prosto z mikrofali!

Składniki:

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 łyżeczka mielonych ostrych papryczek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • nadzienie:
  • 3 brązowe pieczarki
  • 1 pomidor rzymski
  • kilka plasterków cebuli
  • 2 kawałki suszonych pomidorów w oleju
  • twardy ser dojrzewający – 6 łyżek
  • majeranek do posypania
  • 4 papryczki piri piri marynowane w occie

Pizza z mikrofali – jak zrobić?

  1. Pizza z mikrofali 1.
    Składniki na ciasto- mieszamy w misce. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia
  2. Pizza z mikrofali 2.
    W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotowujemy składniki. Umytego pomidora kroimy na średniej grubości plastry, podobnie postępujemy z brązowymi pieczarkami. Cienko kroimy cebulę. Suszone pomidory odcedzamy z nadmiaru oleju i kroimy na paski.
  3. Pizza z mikrofali 3.
    1/3 Część ciasta układamy w silikonowej formie. Na rozciągnięte ciasto wysypujemy około 2 łyżek startego sera, na warstwie sera układamy plasterki pomidora, pieczarek, kawałki suszonych pomidorów i papryczki. Posypujemy majerankiem i pieczemy około 8 minut w mikrofali na programie o mocy 850 W.

Sposób przygotowania pizzy z mikrofali:

  1. Składniki na ciasto- mieszamy w misce. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.
  2. W czasie, gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy składniki. Umytego pomidora kroimy na średniej grubości plastry, podobnie postępujemy z brązowymi pieczarkami. Cienko kroimy cebulę. Suszone pomidory odcedzamy z nadmiaru oleju i kroimy na paski.
  3. 1/3 część ciasta układamy w silikonowej formie. Na rozciągnięte ciasto wysypujemy około 2 łyżek startego sera, na warstwie sera układamy plasterki pomidora, pieczarek, kawałki suszonych pomidorów i papryczki. Posypujemy majerankiem i pieczemy około 8 minut w mikrofali na programie o mocy 850 W.

Słowa kluczowe: pieczenie pizzy w mikrofali, guseppe w mikrofali, mrożona pizza w mikrofali, pizza guseppe w mikrofali.

Porady – Dodatkowe informacje

*Zazwyczaj pizzę smaruje się sosem pomidorowym – przy pieczeniu w mikrofali trzeba pamiętać, że ciasto musi być luźniejsze i bardziej wilgotne, by nie zamienić się w skałę. Dlatego, używając świeżych pomidorów, lepiej zrezygnować z dodatku mokrego sosu, który może spowodować efekt surowego ciasta, jeżeli mikrofala nie posiada termoobiegu i funkcji grill.

*Jeżeli mikrofala posiada funkcje grill lub termoobieg, wtedy można pozwolić sobie na większą ilość mokrych dodatków, a dzięki opcji grill, ciasto będzie rumiane.

*Z podanej porcji powstają 3 małe pizze – ciasto podczas pieczenia rośnie, dlatego trzeba pamiętać o zachowaniu miejsca w formie, co pozwoli uniknąć sprzątania.

*Polecam formy silikonowe przeznaczone do mikrofali – są wielokrotnego użytku, łatwiej niż z papierowych wychodzi i nie przejmują smaku np. otrąb czy papieru. Dodatkowo, jeżeli brzeg odstaje od formy (jest wolna przestrzeń), to ciasto jest gotowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIZZA z KIEŁBASĄ i PAPRYKĄ (PIZZA con la SALSICCIA e PEPERONI)
Następny przepis: Pizza z mozzarellą, pomidorkami, szynką parmeńską i rukolą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode