Pizza z mikrofali
Składniki:
- ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżeczka mielonych ostrych papryczek
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- nadzienie:
- 3 brązowe pieczarki
- 1 pomidor rzymski
- kilka plasterków cebuli
- 2 kawałki suszonych pomidorów w oleju
- twardy ser dojrzewający – 6 łyżek
- majeranek do posypania
- 4 papryczki piri piri marynowane w occie
Pizza z mikrofali – jak zrobić?
-
1.
Składniki na ciasto- mieszamy w misce. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia -
2.
W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotowujemy składniki. Umytego pomidora kroimy na średniej grubości plastry, podobnie postępujemy z brązowymi pieczarkami. Cienko kroimy cebulę. Suszone pomidory odcedzamy z nadmiaru oleju i kroimy na paski. -
3.
1/3 Część ciasta układamy w silikonowej formie. Na rozciągnięte ciasto wysypujemy około 2 łyżek startego sera, na warstwie sera układamy plasterki pomidora, pieczarek, kawałki suszonych pomidorów i papryczki. Posypujemy majerankiem i pieczemy około 8 minut w mikrofali na programie o mocy 850 W.
Sposób przygotowania pizzy z mikrofali:
- Składniki na ciasto- mieszamy w misce. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.
- W czasie, gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy składniki. Umytego pomidora kroimy na średniej grubości plastry, podobnie postępujemy z brązowymi pieczarkami. Cienko kroimy cebulę. Suszone pomidory odcedzamy z nadmiaru oleju i kroimy na paski.
- 1/3 część ciasta układamy w silikonowej formie. Na rozciągnięte ciasto wysypujemy około 2 łyżek startego sera, na warstwie sera układamy plasterki pomidora, pieczarek, kawałki suszonych pomidorów i papryczki. Posypujemy majerankiem i pieczemy około 8 minut w mikrofali na programie o mocy 850 W.
Słowa kluczowe: pieczenie pizzy w mikrofali, guseppe w mikrofali, mrożona pizza w mikrofali, pizza guseppe w mikrofali.
Porady – Dodatkowe informacje
*Zazwyczaj pizzę smaruje się sosem pomidorowym – przy pieczeniu w mikrofali trzeba pamiętać, że ciasto musi być luźniejsze i bardziej wilgotne, by nie zamienić się w skałę. Dlatego, używając świeżych pomidorów, lepiej zrezygnować z dodatku mokrego sosu, który może spowodować efekt surowego ciasta, jeżeli mikrofala nie posiada termoobiegu i funkcji grill.
*Jeżeli mikrofala posiada funkcje grill lub termoobieg, wtedy można pozwolić sobie na większą ilość mokrych dodatków, a dzięki opcji grill, ciasto będzie rumiane.
*Z podanej porcji powstają 3 małe pizze – ciasto podczas pieczenia rośnie, dlatego trzeba pamiętać o zachowaniu miejsca w formie, co pozwoli uniknąć sprzątania.
*Polecam formy silikonowe przeznaczone do mikrofali – są wielokrotnego użytku, łatwiej niż z papierowych wychodzi i nie przejmują smaku np. otrąb czy papieru. Dodatkowo, jeżeli brzeg odstaje od formy (jest wolna przestrzeń), to ciasto jest gotowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PIZZA z KIEŁBASĄ i PAPRYKĄ (PIZZA con la SALSICCIA e PEPERONI)
Następny przepis: Pizza z mozzarellą, pomidorkami, szynką parmeńską i rukolą