PIZZA pszenno-żytnia

PIZZA pszenno-żytnia

Jeśli szukasz pomysłu na wieczorną ucztę, pizza z pszenno-żytniej mąki to przepis idealny do sprawdzenia. Pizza, klasyczne danie znane na całym świecie, tutaj prezentowane jest w nieco innej, zdrowszej odsłonie. Zamiast tradycyjnego ciasta wykorzystano mieszankę mąki pszennej i żytniej, wprowadzając odrobinę zbożowej nuty do tego popularnego dania. Ta pizza jest nie tylko smaczna, ale też bardziej sycąca i pożywna. Warto postawić na takie rozwiązanie, jeśli szukasz pomysłu na bardziej wyrafinowaną odmianę tej popularnej potrawy. Spróbuj więc przygotować pizzę żytnią i ciesz się nowym doświadczeniem kulinarnym.

Składniki:

  • Porcja na pizzę o średnicy 30cm
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki żytniej + mąka do posypania stolnicy
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 g drożdży
  • 1 jajko
  • sól/ pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka masła
  • olej rzepakowy do posmarowania blachy

Pizza pszenno-żytnia – jak zrobić?

  1. Drożdże rozpuścić w wodzie, mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko, przyprawy, masło, cukier, wlać wodę z drożdżami i wyrobić ciasto. Uformować koło o średnicy około 30cm. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną olejem. Na przygotwanym cieście układać ulubione składniki (U MNIE: sos pomidorowy, pieczarki, szynka, pomidory, pomidory suszone) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 200-220 stopniach. Pod koniec pieczenia posypać startym serem – piec jeszcze 2-3 minuty – do rozpuszczenia sera.

Słowa kluczowe: pizza żytnia przepis, pizza z żytniej mąki

PIZZA pszenno-żytnia – dodatkowe informacje

Można podawać posypaną rukolą (jak u mnie) lub z sosem czosnkowym


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIZZA QUATTRO FORMAGGI (PIZZA 4 SERY) na PÓŁRAZOWYM CIEŚCIE
Następny przepis: Pizza razowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode