Pizza naleśnikowa

Pizza naleśnikowa

Jak sądzisz, co można zrobić z ciasta naleśnikowego? Owszem, znajomość odpowiedzi na to pytanie jest tak łatwa, jak bułka z masłem. Jednak dziś mamy dla ciebie niekonwencjonalną propozycję, którą warto wypróbować. Pizza naleśnikowa jest niezwykłą hybrydą dwóch popularnych potraw, które zdobyły serca milionów smakoszy na całym świecie. Zamiast tradycyjnego ciasta pizzowego, podstawę stanowią tutaj puszyste naleśniki. Ta oryginalna wariacja kulinarna przyjemnie zaskoczy nie tylko miłośników włoskich smaków, ale także fanów ekspresowych, a zarazem ciekawych rozwiązań w kuchni. Spróbuj pizza z ciasta naleśnikowego – dzięki nam będziesz mógł niespodziewanie odkryć zupełnie nowy smak!

Składniki:

  • 1 kilogram mąki
  • 1 litr mleka
  • 3 jajka
  • 20 dekagramów żółtego sera
  • 10 dekagramów kiełbasy
  • 2 pomidory
  • czerwona papryka
  • oliwa z oliwek
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 1/4 pęczka szczypiorku
  • czosnek granulowany
  • przyprawa uniwersalna
  • keczup
  • sos czosnkowy

Pizza naleśnikowa – jak zrobić?

  1. Przygotowujemy ciasto:
    mąkę miksujemy z mlekiem i jajkami. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki.
  2. Szczypiorek i natkę myjemy, osuszamy i siekamy (kilka listków natki odkładamy). Pomidory sparzamy i obieramy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne. Ser, kiełbasę, pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Mieszamy z ciastem. Wsypujemy szczypiorek i natkę. Doprawiamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Chochlą nalewamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiano. Przed podaniem polewamy keczupem i robimy kleksy z sosu czosnkowego. Dekorujemy natką pietruszki.

Pizza naleśnikowa – dodatkowe informacje

● Papryka będzie bardziej miękka, jeśli przed wymieszaniem z pozostałymi składnikami poddusimy ją kilka minut na rozgrzanym oleju.
● Do pizzy warto dodać cebulę i pieczarki lub leśne grzyby. Potrawę można też oprószyć bazylią lub oregano.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza na nocnym cieście
Następny przepis: Pizza na żytnim spodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode