Pikle z ogórków z miodem
Zapraszamy do odkrycia niecodziennego smaku piklowanych ogórków z miodem. To tradycyjna kiszona przekąska z delikatną, słodko-kwaśną nutą, doskonała do grillowych dań czy kanapek. Doskonała kompozycja aromatów – delikatnej słodyczy miodu i charakterystycznej kwaskowatości fermentowanych ogórków, tworzy niepowtarzalną mieszankę smaków, która zaskoczy niejednego amatora kulinarnych nowości. Pikle z ogórków z miodem to propozycja dla wszystkich tych, którzy cenią sobie zdrową, domową kuchnię z odrobiną kreatywności. Przekonajcie się sami, jak niesamowite dania można stworzyć łącząc te dwa, na pozór różne, składniki.
Piotr Zieliński
Składniki
- 2 kg świeżych ogórków
- Koper
- 1 łyżka soli
- Przyprawy: gorczyca, listek laurowy, ziarna czarnego pieprzu
- Zalewa:
- 2,5 szklanki wody
- ½ szklanki octu 10 %
- ½ szklanki miodu
Pikle z ogórków z miodem – jak zrobić?
- Ogórki opłukać, obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, przełożyć do miski, zasypać solą, odstawić na minimum 2 godziny. Następnie osączyć na sitku.
- Słoiki wyparzyć, ułożyć ogórki.
- Dodać do każdego słoika kilka ziaren pieprzu, gorczycę, listek laurowy oraz koper.
- Składniki zalewy zagotować, zalać pikle, zakręcić słoiki.
- Pikle pasteryzować około 10 minut od czasu zagotowania.
Pikle z ogórków z miodem – dodatkowe informacje
1. Do ogórków można dodać po plastrze cebuli na słoik.