Pikle z ogórków z miodem

Pikle z ogórków z miodem

Zapraszamy do odkrycia niecodziennego smaku piklowanych ogórków z miodem. To tradycyjna kiszona przekąska z delikatną, słodko-kwaśną nutą, doskonała do grillowych dań czy kanapek. Doskonała kompozycja aromatów – delikatnej słodyczy miodu i charakterystycznej kwaskowatości fermentowanych ogórków, tworzy niepowtarzalną mieszankę smaków, która zaskoczy niejednego amatora kulinarnych nowości. Pikle z ogórków z miodem to propozycja dla wszystkich tych, którzy cenią sobie zdrową, domową kuchnię z odrobiną kreatywności. Przekonajcie się sami, jak niesamowite dania można stworzyć łącząc te dwa, na pozór różne, składniki.

Składniki

  • 2 kg świeżych ogórków
  • Koper
  • 1 łyżka soli
  • Przyprawy: gorczyca, listek laurowy, ziarna czarnego pieprzu
  • Zalewa:
  • 2,5 szklanki wody
  • ½ szklanki octu 10 %
  • ½ szklanki miodu

Pikle z ogórków z miodem – jak zrobić?

  1. Ogórki opłukać, obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, przełożyć do miski, zasypać solą, odstawić na minimum 2 godziny. Następnie osączyć na sitku.
  2. Słoiki wyparzyć, ułożyć ogórki.
  3. Dodać do każdego słoika kilka ziaren pieprzu, gorczycę, listek laurowy oraz koper.
  4. Składniki zalewy zagotować, zalać pikle, zakręcić słoiki.
  5. Pikle pasteryzować około 10 minut od czasu zagotowania.

Pikle z ogórków z miodem – dodatkowe informacje

1. Do ogórków można dodać po plastrze cebuli na słoik.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pikle z ogórków
Następny przepis: Pilaw... prawie uzbecki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode