Pikle z ogórków

Pikle z ogórków

Czy szukasz idealnego sposobu na wykorzystanie tych przerośniętych ogórków z twojego ogródka? Przepis na pikle z ogórków może być strzałem w dziesiątkę! Pikle są pysznym przetworem, który dodaje smaku wielu potrawom a dodatkowo jest świetnym sposobem na długotrwałe przechowywanie ogórków. Ten przepis ma niewiele składników i jest niezwykle prosty w wykonaniu, z całą pewnością możesz go przygotować na zimę. Zaprawa, w której się marynuje da Twoim piklom wyjątkowo smakowity zapach. Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałeś się jak zrobić pikle z ogórków, ten przepis jest dla Ciebie. Ogórki pikle to prawdziwa kulinarna rozkosz!

Składniki:

  • 2,5 – 3 kg świeżych ogórków
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • Zalewa:
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego
  • 1 łyżka gorczycy

Przeredagowany tekst:

Pikle z ogórków – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 2.

    Po odstaniu wylewamy z ogórków powstałą wodę i zasypujemy cukrem, mieszamy. Znowu odstawiamy na 4 godziny. Tym razem wody nie odlewamy. Do miski z ogórkami wlewamy ocet, dajemy gorczycę, mieszamy. Tak przygotowane pikle wkładamy włącznie z zalewą do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 minut.

Pikle z ogórków – dodatkowe informacje

Składniki na 5-6 małych słoików (takich po chrzanie lub koncentracie pomidorowym).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pikle ogórkowe z kurkumą
Następny przepis: Pikle z ogórków z miodem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode