Pikle z ogórków
Czy szukasz idealnego sposobu na wykorzystanie tych przerośniętych ogórków z twojego ogródka? Przepis na pikle z ogórków może być strzałem w dziesiątkę! Pikle są pysznym przetworem, który dodaje smaku wielu potrawom a dodatkowo jest świetnym sposobem na długotrwałe przechowywanie ogórków. Ten przepis ma niewiele składników i jest niezwykle prosty w wykonaniu, z całą pewnością możesz go przygotować na zimę. Zaprawa, w której się marynuje da Twoim piklom wyjątkowo smakowity zapach. Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałeś się jak zrobić pikle z ogórków, ten przepis jest dla Ciebie. Ogórki pikle to prawdziwa kulinarna rozkosz!
admin
Składniki:
- 2,5 – 3 kg świeżych ogórków
- 2-3 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru
- Zalewa:
- 1/2 szklanki octu spirytusowego
- 1 łyżka gorczycy
Przeredagowany tekst:
Pikle z ogórków – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
2.
Po odstaniu wylewamy z ogórków powstałą wodę i zasypujemy cukrem, mieszamy. Znowu odstawiamy na 4 godziny. Tym razem wody nie odlewamy. Do miski z ogórkami wlewamy ocet, dajemy gorczycę, mieszamy. Tak przygotowane pikle wkładamy włącznie z zalewą do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 minut.
Pikle z ogórków – dodatkowe informacje
Składniki na 5-6 małych słoików (takich po chrzanie lub koncentracie pomidorowym).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pikle ogórkowe z kurkumą
Następny przepis: Pikle z ogórków z miodem