Pikle ogórkowe z kurkumą
Pikle ogórkowe z kurkumą to doskonała propozycja dla fanów ostrych smaków. Ta rzadko spotykana mieszanka to połączenie chrupkości dojrzałych ogórków, palącej pikantności, złocistej kurkumy i aromatu wyselekcjonowanych przypraw. Pikle z kurkumą to idealna przekąska do grillowanych dań, jak też świetny dodatek do kanapek czy sałatek. Co więcej, ten przepis to spełnienie marzeń miłośników zdrowego jedzenia – kurkuma jest znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwdziałających starzeniu i wspomagających trawienie. Zapraszamy do wypróbowania tej niepowtarzalnej kompozycji smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kilogramy dużych ogórków
- Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- Przyprawy:
- koper
- czosnek
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
Pikle ogórkowe z kurkumą – jak zrobić?
- Do słoików wrzucić przyprawy – 2 ząbki czosnku, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu i koper.
- Ogórki pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoikach.
- Zagotować zalewę. Przestudzić. Zalewać ułożone ogórki. Pasteryzować 5-7 minut.
Sposób przygotowania pikli ogórkowych z kurkumą.
Pikle ogórkowe z kurkumą – dodatkowe informacje
Ogórków nie obieramy ani nie wydrążamy gniazd nasiennych – dlatego pikle z kurkumą są bardzo szybkie w przygotowaniu.