Pikle ogórkowe z kurkumą

Pikle ogórkowe z kurkumą

Pikle ogórkowe z kurkumą to doskonała propozycja dla fanów ostrych smaków. Ta rzadko spotykana mieszanka to połączenie chrupkości dojrzałych ogórków, palącej pikantności, złocistej kurkumy i aromatu wyselekcjonowanych przypraw. Pikle z kurkumą to idealna przekąska do grillowanych dań, jak też świetny dodatek do kanapek czy sałatek. Co więcej, ten przepis to spełnienie marzeń miłośników zdrowego jedzenia – kurkuma jest znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwdziałających starzeniu i wspomagających trawienie. Zapraszamy do wypróbowania tej niepowtarzalnej kompozycji smaków.

Składniki:

  • 2 kilogramy dużych ogórków
  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • Przyprawy:
  • koper
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty

Pikle ogórkowe z kurkumą – jak zrobić?

  1. Do słoików wrzucić przyprawy – 2 ząbki czosnku, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu i koper.
  2. Ogórki pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoikach.
  3. Zagotować zalewę. Przestudzić. Zalewać ułożone ogórki. Pasteryzować 5-7 minut.

Sposób przygotowania pikli ogórkowych z kurkumą.

Pikle ogórkowe z kurkumą – dodatkowe informacje

Ogórków nie obieramy ani nie wydrążamy gniazd nasiennych – dlatego pikle z kurkumą są bardzo szybkie w przygotowaniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pikle miodowo-musztardowe
Następny przepis: Pikle z ogórków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode