Pikle miodowo-musztardowe
Pikle miodowo-musztardowe to pyszne i aromatyczne przekąski, które dodadzą wyrazistego smaku do wielu potraw. Jest to doskonała propozycja dla osób, które lubią połączenie słodko-kwasnych nut w jednym danie. Pikle w sosie musztardowym to klasyka, którą warto mieć w swoim kulinarnej księdze, szczególnie że piklowanie to doskonały sposób na przedłużenie trwałości warzyw. Miod dodaje piklom delikatnej słodyczy, która doskonale komponuje się z ostrym smakiem musztardy. Całość tworzy niepowtarzalne doznanie smakowe.
admin
Składniki:
- 4 kilogramy ogórków – obranych, pozbawionych pestek
- 1,5 główki czosnku
- Gorczyca
- ZALEWA:
- 10 szklanek wody
- 2 szklanki octu 10%
- 2 szklanki cukru
- 8 łyżek płynnego miodu
- 8 łyżek musztardy sarepskiej
- 4 łyżki soli
Pikle w sosie musztardowym – jak zrobić?
- Wszystkie składniki zalewy wlać do garnka, wymieszać, zagotować i odstawić do wystudzenia.
- Ogórki pokroić w grubsze plastry. Ząbki czosnku obrać z lupin.
- Do umytych i wypłukanych słoików włożyć po 1 ząbku czosnku oraz po 1 łyżeczce gorczycy. Włożyć kawałki ogórków i wlać zalewę (może być jeszcze ciepła). Dobrze zakręcić pokrywką.
- Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania wody. Odstawić do wystudzenia. Ogórki nabiorą smaku już następnego dnia.
Pikle miodowo-musztardowe – dodatkowe informacje
Składniki podane na ok. 11 słoików o pojemności od 700ml-1000ml.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pikantny twarożek z czosnkiem i koperkiem
Następny przepis: Pikle ogórkowe z kurkumą