Pikle miodowo-musztardowe

Pikle miodowo-musztardowe

Pikle miodowo-musztardowe to pyszne i aromatyczne przekąski, które dodadzą wyrazistego smaku do wielu potraw. Jest to doskonała propozycja dla osób, które lubią połączenie słodko-kwasnych nut w jednym danie. Pikle w sosie musztardowym to klasyka, którą warto mieć w swoim kulinarnej księdze, szczególnie że piklowanie to doskonały sposób na przedłużenie trwałości warzyw. Miod dodaje piklom delikatnej słodyczy, która doskonale komponuje się z ostrym smakiem musztardy. Całość tworzy niepowtarzalne doznanie smakowe.

Składniki:

  • 4 kilogramy ogórków – obranych, pozbawionych pestek
  • 1,5 główki czosnku
  • Gorczyca
  • ZALEWA:
  • 10 szklanek wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 8 łyżek płynnego miodu
  • 8 łyżek musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki soli

Pikle w sosie musztardowym – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki zalewy wlać do garnka, wymieszać, zagotować i odstawić do wystudzenia.
  2. Ogórki pokroić w grubsze plastry. Ząbki czosnku obrać z lupin.
  3. Do umytych i wypłukanych słoików włożyć po 1 ząbku czosnku oraz po 1 łyżeczce gorczycy. Włożyć kawałki ogórków i wlać zalewę (może być jeszcze ciepła). Dobrze zakręcić pokrywką.
  4. Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania wody. Odstawić do wystudzenia. Ogórki nabiorą smaku już następnego dnia.

Pikle miodowo-musztardowe – dodatkowe informacje

Składniki podane na ok. 11 słoików o pojemności od 700ml-1000ml.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pikantny twarożek z czosnkiem i koperkiem
Następny przepis: Pikle ogórkowe z kurkumą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode