Pijane ciasto

Pijane ciasto

Pijane ciasto to doskonały deser dla miłośników słodkości z nutą alkoholu. Głównym składnikiem tego nietypowego ciasta jest rum, który nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu. Jest to ciasto o aksamitnej konsystencji, które doskonale łączy w sobie nuty czekolady i alkoholu. Pijane ciasto jest idealnym rozwiązaniem na różnego rodzaju przyjęcia czy spotkania towarzyskie. Ten oryginalny przepis, choć może wydawać się na pierwszy rzut oka skomplikowany, jest w rzeczywistości prosty i szybki do przygotowania. Bez wątpienia pijane ciasto zaskoczy i zachwyci Twoich gości niepowtarzalnym smakiem.

Składniki:

  • Masa:
    • 1/2 litra mleka
    • 3 żółtka
    • budyń waniliowy lub śmietankowy – 40g
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 3 łyżki cukru pudru
    • kostka masła
  • Biszkopt:
    • 3 jaja
    • 6 łyżek cukru
    • 6 łyżek oleju
    • 6 łyżek mąki
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto kokosowo-makowe
    • 6 białek
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki suchego maku
    • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • Góra ciasta:
    • 2 szklanki herbatników
    • szklanka wódki
    • kwaskowy dżem
  • Polewa:
    • 1/3 kostki masła
    • 2 łyżki gorzkiego kakao
    • 2 łyżki mleka
    • 4 łyżki cukru pudru
  • Blacha 24×30

Pijane ciasto – jak zrobić?

  1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po kolei żółtka a następnie resztę składników ciągle miksując. Ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 30 minut.
  2. Ciasto kokosowo-makowe: białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier dalej ubijając. Dodajemy resztę składników delikatnie mieszając i wylewamy na blaszkę. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut.
  3. Polewa: Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy resztę składników ciągle mieszając.
  4. Masa: do połowy mleka wsypujemy mąki, żółtka i budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy i dodajemy resztę mleka ciągle miksując. Masło ucieramy z cukrem i jak masa wystygnie razem mieszamy.
  5. Biszkopt smarujemy dżemem i układamy ciasto makowo-kokosowe. Na ciasto wykładamy masę. Na masie układamy herbatniki nasączone wódką i całość możemy polać polewą czekoladową.

Słowa kluczowe: pijane ciasto

Pijane ciasto – dodatkowe informacje

Ciasto trzymamy najlepiej w lodówce. Ja zamiast masła dałam Kasię a herbatniki pokruszyłam tłuczkiem 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pijak z rodzynkami
Następny przepis: Pijane rodzynki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode