Pijane ciasto
Pijane ciasto to doskonały deser dla miłośników słodkości z nutą alkoholu. Głównym składnikiem tego nietypowego ciasta jest rum, który nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu. Jest to ciasto o aksamitnej konsystencji, które doskonale łączy w sobie nuty czekolady i alkoholu. Pijane ciasto jest idealnym rozwiązaniem na różnego rodzaju przyjęcia czy spotkania towarzyskie. Ten oryginalny przepis, choć może wydawać się na pierwszy rzut oka skomplikowany, jest w rzeczywistości prosty i szybki do przygotowania. Bez wątpienia pijane ciasto zaskoczy i zachwyci Twoich gości niepowtarzalnym smakiem.
admin
Składniki:
- Masa:
- 1/2 litra mleka
- 3 żółtka
- budyń waniliowy lub śmietankowy – 40g
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- kostka masła
- Biszkopt:
- 3 jaja
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Ciasto kokosowo-makowe
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki suchego maku
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- Góra ciasta:
- 2 szklanki herbatników
- szklanka wódki
- kwaskowy dżem
- Polewa:
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- Blacha 24×30
Pijane ciasto – jak zrobić?
- Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po kolei żółtka a następnie resztę składników ciągle miksując. Ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 30 minut.
- Ciasto kokosowo-makowe: białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier dalej ubijając. Dodajemy resztę składników delikatnie mieszając i wylewamy na blaszkę. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut.
- Polewa: Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy resztę składników ciągle mieszając.
- Masa: do połowy mleka wsypujemy mąki, żółtka i budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy i dodajemy resztę mleka ciągle miksując. Masło ucieramy z cukrem i jak masa wystygnie razem mieszamy.
- Biszkopt smarujemy dżemem i układamy ciasto makowo-kokosowe. Na ciasto wykładamy masę. Na masie układamy herbatniki nasączone wódką i całość możemy polać polewą czekoladową.
Słowa kluczowe: pijane ciasto
Pijane ciasto – dodatkowe informacje
Ciasto trzymamy najlepiej w lodówce. Ja zamiast masła dałam Kasię a herbatniki pokruszyłam tłuczkiem 🙂