Pigwówka na miodzie

Pigwówka na miodzie

Pigwówka na miodzie to przepyszny domowy alkohol, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i aromatem. Jest to idealny sposób na wykorzystanie jesiennych owoców pigwy i towarzyszenie nimi przez cały rok. Połączenie delikatnej słodkości miodu z wyrazistym smakiem pigwy tworzy niezwykłą harmonię, a dodatek mocnego alkoholu wprowadza prawdziwie rozgrzewający akcent. To propozycja dla miłośników niebanalnych smaków cherlawych trunków, którą można przyrządzić w domowym zaciszu. Będzie stanowić egzotyczny dodatek do wieczornych spotkań ze znajomymi albo oryginalny prezent dla bliskich. Przygotowanie pigwówki jest proste i nie wymaga wielu składników, zapewnia za to niezapomniane doznania smakowe.

Składniki:

  • 0,5 kg pigwowca
  • 0,25l czystej wódki
  • 25 dag miodu lipowego lub rzepakowego
  • kawałek kory cynamonu

Pigwówka na miodzie – jak zrobić?

  1. Do słoja o pojemności około 1,5l wlać wódkę.
  2. Owoce pigwy umyć, obrać, pokroić i od razu wrzucić do wódki, zanim owoce ściemnieją. Dodać miód i cynamon.
  3. Słoik szczelnie zamknąć, następnie odstawić na tydzień w ciemne miejsce. Codziennie potrząsać słojem, aby miód się całkowicie rozpuścił.
  4. Po miesiącu można zlać nalewkę. Chronić ją od światła, aby zachowała jasny, bursztynowy kolor.

Pigwówka na miodzie – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś lubi mocniejsze trunki, można dodać dodatkowo 0,5 szklanki spirytusu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piętrowy tort z malinami i kremem z białej czekolady i mięty
Następny przepis: Pigwa w syropie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode