Pigwówka na miodzie
Pigwówka na miodzie to przepyszny domowy alkohol, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i aromatem. Jest to idealny sposób na wykorzystanie jesiennych owoców pigwy i towarzyszenie nimi przez cały rok. Połączenie delikatnej słodkości miodu z wyrazistym smakiem pigwy tworzy niezwykłą harmonię, a dodatek mocnego alkoholu wprowadza prawdziwie rozgrzewający akcent. To propozycja dla miłośników niebanalnych smaków cherlawych trunków, którą można przyrządzić w domowym zaciszu. Będzie stanowić egzotyczny dodatek do wieczornych spotkań ze znajomymi albo oryginalny prezent dla bliskich. Przygotowanie pigwówki jest proste i nie wymaga wielu składników, zapewnia za to niezapomniane doznania smakowe.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kg pigwowca
- 0,25l czystej wódki
- 25 dag miodu lipowego lub rzepakowego
- kawałek kory cynamonu
Pigwówka na miodzie – jak zrobić?
- Do słoja o pojemności około 1,5l wlać wódkę.
- Owoce pigwy umyć, obrać, pokroić i od razu wrzucić do wódki, zanim owoce ściemnieją. Dodać miód i cynamon.
- Słoik szczelnie zamknąć, następnie odstawić na tydzień w ciemne miejsce. Codziennie potrząsać słojem, aby miód się całkowicie rozpuścił.
- Po miesiącu można zlać nalewkę. Chronić ją od światła, aby zachowała jasny, bursztynowy kolor.
Pigwówka na miodzie – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś lubi mocniejsze trunki, można dodać dodatkowo 0,5 szklanki spirytusu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Piętrowy tort z malinami i kremem z białej czekolady i mięty
Następny przepis: Pigwa w syropie