Pigwa w syropie

Pigwa w syropie

Czy zaskoczyliście kiedyś swoich gości niecodziennym deserem z pigwy? Jeżeli nie, to już najwyższa pora! Przyrzadzanie pigwy w syropie to nie tylko prosta i szybka propozycja na słodki poczęstunek, ale również sposób na domowy, aromatyczny syrop do herbaty. Ten przepis na pigwę w syropie to również alternatywa dla tradycyjnej pigwy w occie, o której mogliście już słyszeć. Wykonanie potrawy nie zajmie Wam dużo czasu, a efekt na pewno zachwyci każdego. Niezależnie czy zdecydujecie się na deser, czy domowy syrop – to danie zawsze zaskoczy swoją wyjątkowością.

Składniki:

  • Pigwa w syropie
  • SKŁADNIKI: czas przygotowania ok. 30 minut
  • 1 kg owoców pigwowca
  • 0,5 l wody
  • 0,5 kg cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • kilka plasterków świeżego imbiru (opcjonalnie)

Pigwa w syropie – jak zrobić?

  1. WYKONANIE:

    Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut.

    Owoce umyć, obrać, pokroić w grubsze plasterki usuwając ze środka gniazdo nasienne. Plasterki kroimy w słupki, a te w kostkę. Pokrojone owoce wsypać do syropu. Dodać cynamon, goździki i imbir. Gotować na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, aż pigwa zmięknie.

    Gorące rozlać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, ustawić odwrócone (na wieczkach) w skrzyneczce, przykryć kocem i pozostawić aż ostygną.

    Przechowywać w spiżarni lub piwnicy.

Smacznego 🙂

Słowa kluczowe: pigwa w syropie przepis, pigwa w occie, przepis na pigwę w syropie, syrop z pigwy do herbaty

Pigwa w syropie – dodatkowe informacje

Pigwa w syropie jest doskonałym i aromatycznym dodatkiem do herbaty. Można ją również wykorzystać do przygotowania kompotu, deseru czy ciast. Owoce pigwowca można umyć, obrać, pokroić w kostkę, a następnie obgotować w syropie przez trzydzieści minut. Jeśli użyjemy owoców ze skórką, należy je dokładnie wyszorować, usunąć gniazda nasienne, a potem pokroić w paski lub kostkę. Owoce ze skórką należy obgotować przez 10 minut w wodzie, odcedzić je, zalać gorącym syropem i odstawić na dobę. Następnego dnia należy zlać syrop, gotować go i ponownie zalać owoce. Drugiego dnia powtarzamy czynność i gorące zalane owoce zamykamy szczelnie w słoiku. Jak możecie zauważyć, na przygotowanie drugiej wersji pigwy w syropie potrzebujemy 48 godzin. Nie musimy się jednak męczyć z obieraniem tych twardych owoców. Wybór należy do Was.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pigwówka na miodzie
Następny przepis: Pigwa z imbirem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode