Pigwa w syropie
Składniki:
- Pigwa w syropie
- SKŁADNIKI: czas przygotowania ok. 30 minut
- 1 kg owoców pigwowca
- 0,5 l wody
- 0,5 kg cukru
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka goździków
- kilka plasterków świeżego imbiru (opcjonalnie)
Pigwa w syropie – jak zrobić?
- WYKONANIE:
Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
Owoce umyć, obrać, pokroić w grubsze plasterki usuwając ze środka gniazdo nasienne. Plasterki kroimy w słupki, a te w kostkę. Pokrojone owoce wsypać do syropu. Dodać cynamon, goździki i imbir. Gotować na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, aż pigwa zmięknie.
Gorące rozlać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, ustawić odwrócone (na wieczkach) w skrzyneczce, przykryć kocem i pozostawić aż ostygną.
Przechowywać w spiżarni lub piwnicy.
Smacznego 🙂
Słowa kluczowe: pigwa w syropie przepis, pigwa w occie, przepis na pigwę w syropie, syrop z pigwy do herbaty
Pigwa w syropie – dodatkowe informacje
Pigwa w syropie jest doskonałym i aromatycznym dodatkiem do herbaty. Można ją również wykorzystać do przygotowania kompotu, deseru czy ciast. Owoce pigwowca można umyć, obrać, pokroić w kostkę, a następnie obgotować w syropie przez trzydzieści minut. Jeśli użyjemy owoców ze skórką, należy je dokładnie wyszorować, usunąć gniazda nasienne, a potem pokroić w paski lub kostkę. Owoce ze skórką należy obgotować przez 10 minut w wodzie, odcedzić je, zalać gorącym syropem i odstawić na dobę. Następnego dnia należy zlać syrop, gotować go i ponownie zalać owoce. Drugiego dnia powtarzamy czynność i gorące zalane owoce zamykamy szczelnie w słoiku. Jak możecie zauważyć, na przygotowanie drugiej wersji pigwy w syropie potrzebujemy 48 godzin. Nie musimy się jednak męczyć z obieraniem tych twardych owoców. Wybór należy do Was.