Piętrowy tort z malinami i kremem z białej czekolady i mięty

Piętrowy tort z malinami i kremem z białej czekolady i mięty

Zachwyć swoich bliskich niezwykle eleganckim i pysznym deserem. Piętrowy tort z malinami i kremem z białej czekolady i mięty to połączenie delikatnych i puszystych biszkoptów przekładanych intensywnie owocowym farszem oraz niezwykle kremowym nadzieniem z mascarpone i białej czekolady. Szlachetna nuta mięty dodaje deserowi niepowtarzalnego, świeżego akcentu, idealnie komponując się z dojrzałymi malinami. Ta wykwintna kompozycja smaków z pewnością sprawdzi się jako zwieńczenie uroczystego obiadu lub imprezy. Twój tort malinowy z mascarpone i białą czekoladą będzie prezentował się równie efektownie, co smakuje.

Składniki:

  • na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • na krem:
  • 200 g białej czekolady
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 200 g serka mascarpone
  • 3-4 krople ekstraktu miętowego
  • ponadto:
  • 200 g malin

Piętrowy tort z malinami i kremem z białej czekolady i mięty – jak zrobić?

  1. Przygotuj dwie tortownice, jedną o średnicy 16 cm a drugą o średnicy 10 cm. Dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia.

    Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywno w misie miksera. Dodawaj partiami cukier trzcinowy nie przerywając ucierania, a następnie dodawaj po jednym żółtku. Masa jajeczna powinna być dobrze napowietrzona i lśniąca. Do ubitych jajek dodaj partiami mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszaj masę delikatnie za pomocą ręcznej trzepaczki tak aby nie zburzyć struktury jajek.

    Gotową masę rozdziel pomiędzy obie tortownice. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut. Gotowe biszkopty wystudź i przekrój na pół, tak aby otrzymać po dwa blaty z każdego biszkoptu.

    Przygotuj krem: białą czekoladę połam na kawałki, wrzuć do rondelka, zalej śmietanką i podgrzewaj na małym ogniu do momentu gdy czekolada zacznie się rozpuszczać. Zestaw rondelek z ognia, odczekaj 10 minut i wymieszaj dokładnie masę. Masę czekoladową wstaw do lodówki i schładzaj co najmniej godzinę. Po tym czasie ubij masę mikserem tak aby podwoiła swoją objętość, dodaj serek mascarpone i ekstrakt miętowy. Dokładnie zmiksuj krem.

    Przygotuj paterę, połóż na niej większy blat, rozsmaruj 1/3 kremu oraz gęsto ułóż na nim maliny, przykryj drugim blatem. Wierzch blatu posmaruj niewielką ilością kremu i połóż na nim mniejszy blat. Nałóż na niego 1/4 kremu i ułóż maliny, przykryj wierzchnią warstwą ciasta. Wierzch oraz boki tortu posmaruj równomiernie kremem. Tort schłódź przed podaniem przez co najmniej 2 godziny. Ja swój tort dodatkowo udekorowałam świeżymi piwoniami ale pamiętajcie, że ozdoba jest opcjonalna i niejadalna.

Piętrowy tort z malinami i kremem z białej czekolady i mięty – dodatkowe informacje

Śmietanka z czekoladą musi być dobrze schłodzona, ułatwi to ubijanie kremu i poprawi to jego stabilność


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pigwa do herbaty
Następny przepis: Pietruszkowe Smoothie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode