Pierś z kurczaka w śmietanowej panierce z surówką i ziemniakami

Pierś z kurczaka w śmietanowej panierce z surówką i ziemniakami

Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę wyjątkowym niedzielnym obiadem? Mamy dla Ciebie przepis, który z pewnością zadowoli wszyskie podniebienia. Proponujemy pierś z kurczaka w śmietanowej panierce, podaną z surówką i ziemniakami. Kremowa panierka dodaje mięsu delikatności i niepowtarzalnego smaku. Podawana z chrupiącą surówką i delikatnymi ziemniakami danie to sprawdzi się idealnie na każdym rodzinym stole. Bez wątpienia, pierś z kurczaka w śmietanowej panierce z surówką i ziemniakami to strzał w dziesiątkę na niedzielny obiad. Prawdziwa uczta dla zmysłów czeka na Ciebie.

Składniki:

  • ziemniaki
  • Surówka:
  • pół główki kapusty
  • pół pęczka koperku
  • marchewka
  • majonez
  • mała biała część pora
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny
  • Mięso:
  • 4 kotlety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki gęstej śmietany np 18%
  • sól
  • pieprz
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

Pierś z kurczaka w śmietanowej panierce z surówką i ziemniakami – jak zrobić?

  1. Najpierw przygotowujemy surówkę. Kapustę i pora drobniutko siekamy. Pora i kapustę posypujemy solą i odstawiamy aż puszczą soki – odciskamy. Dodajemy marchew starta na grubych oczkach, majonez oraz przyprawy. Dodajemy kilka kropli octu winnego. Całość mieszamy.
  2. Przygotowujemy mięso: nacieramy przyprawami i lekko smarujemy śmietaną, odstawiamy na chwilę do lodówki.
  3. Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie.
  4. W czasie gdy ziemniaki się gotują, panierujemy w bułce tartej mięso i smażymy na złoto.
  5. Ziemniaki odcedzamy, tłuczemy, posypujemy koperkiem i podajemy z surówką oraz mięsem.

Słowa kluczowe: pierś z kurczaka na niedzielny obiad

xxxx – dodatkowe informacje

Pierś z kurczaka w śmietanowej panierce z surówką i ziemniakami

Ziemniaki można okrasić tłuszczem ze smażenia mięsa


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Niby w-z z kremem jogurtowym
Następny przepis: Ciasto na krakersach z masą budyniową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode