Pierś z kurczaka w śmietanowej panierce z surówką i ziemniakami
Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę wyjątkowym niedzielnym obiadem? Mamy dla Ciebie przepis, który z pewnością zadowoli wszyskie podniebienia. Proponujemy pierś z kurczaka w śmietanowej panierce, podaną z surówką i ziemniakami. Kremowa panierka dodaje mięsu delikatności i niepowtarzalnego smaku. Podawana z chrupiącą surówką i delikatnymi ziemniakami danie to sprawdzi się idealnie na każdym rodzinym stole. Bez wątpienia, pierś z kurczaka w śmietanowej panierce z surówką i ziemniakami to strzał w dziesiątkę na niedzielny obiad. Prawdziwa uczta dla zmysłów czeka na Ciebie.
admin
Składniki:
- ziemniaki
- Surówka:
- pół główki kapusty
- pół pęczka koperku
- marchewka
- majonez
- mała biała część pora
- cukier
- sól
- pieprz
- ocet winny
- Mięso:
- 4 kotlety z piersi kurczaka
- 2 łyżki gęstej śmietany np 18%
- sól
- pieprz
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
Pierś z kurczaka w śmietanowej panierce z surówką i ziemniakami – jak zrobić?
- Najpierw przygotowujemy surówkę. Kapustę i pora drobniutko siekamy. Pora i kapustę posypujemy solą i odstawiamy aż puszczą soki – odciskamy. Dodajemy marchew starta na grubych oczkach, majonez oraz przyprawy. Dodajemy kilka kropli octu winnego. Całość mieszamy.
- Przygotowujemy mięso: nacieramy przyprawami i lekko smarujemy śmietaną, odstawiamy na chwilę do lodówki.
- Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie.
- W czasie gdy ziemniaki się gotują, panierujemy w bułce tartej mięso i smażymy na złoto.
- Ziemniaki odcedzamy, tłuczemy, posypujemy koperkiem i podajemy z surówką oraz mięsem.
Słowa kluczowe: pierś z kurczaka na niedzielny obiad
xxxx – dodatkowe informacje
Pierś z kurczaka w śmietanowej panierce z surówką i ziemniakami
Ziemniaki można okrasić tłuszczem ze smażenia mięsa
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Niby w-z z kremem jogurtowym
Następny przepis: Ciasto na krakersach z masą budyniową