Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Pierś z kurczaka w cieście francuskim to elegancki, ale jednocześnie prosty sposób, aby urozmaicić codzienne potrawy. Różnorodność dodatków pozwala na twórcze zmienne kompozycje smakowe, a cienko rozwałkowane ciasto francuskie zapewnia chrupkość niezależnie od użytych składników. To danie to idealne połączenie miękkiej, soczystej piersi kurczaka z lekko chrupiącym cieście. Bez względu na to, czy będzie przygotowywana na codzienne posiłki, czy też jako rarytas na specjalne okazje, pierś z kurczaka w cieście francuskim zawsze będzie wyglądać wykwintnie i smakować wyśmienicie. Obiecuję, że ten przepis skradnie wasze serca.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na dwie porcje:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- olej
- sól, pieprz
- czosnek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- przyprawa do drobiu lub „vegeta”
- majeranek
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 2 plastry sera żółtego
- 2 plastry szynki
- jajko do posmarowania ciasta
Pierś z kurczaka w cieście francuskim – jak zrobić?
- Z oleju i przypraw zrobić marynatę, włożyć mięso i marynować ok. 1 godzinę.
- Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso i obsmażyć z obu stron na rumiano.
- Odstawić mięso do wystygnięcia.
- Ciasto francuskie podzielić na dwie części, na środku położyć mięso, na mięso dać ser i szynkę.
- Ciasto ponacinać nożem do pizzy z prawej i z lewej strony w paseczki. (Środek tam, gdzie leży mięso, ma zostać nie pocięty).
- Paseczkami ciasta opleść mięso na przemian tworząc warkocz.
- Tak przygotowane ciasto posmarować jajkiem lub samym białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 30-40 minut.
Porady – dodatkowe informacje
Jeżeli spodziewasz się gości, danie to może być przygotowane dzień wcześniej. Następnego dnia na godzinę przed podaniem posmaruj jajkiem i włóż do piekarnika, aby upiec. Jeżeli chcesz zmienić smak, marynowanie mięsa można pominąć – wystarczy tylko posolić i posypać pieprzem. Do środka możesz również dodać przesmażone pieczarki. Doskonale smakuje podane z ziemniaczkami w sosie beszamel.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierś z kurczaka owinięta boczkiem
Następny przepis: Pierś z kurczaka w papilotach