Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Pierś z kurczaka w cieście francuskim to elegancki, ale jednocześnie prosty sposób, aby urozmaicić codzienne potrawy. Różnorodność dodatków pozwala na twórcze zmienne kompozycje smakowe, a cienko rozwałkowane ciasto francuskie zapewnia chrupkość niezależnie od użytych składników. To danie to idealne połączenie miękkiej, soczystej piersi kurczaka z lekko chrupiącym cieście. Bez względu na to, czy będzie przygotowywana na codzienne posiłki, czy też jako rarytas na specjalne okazje, pierś z kurczaka w cieście francuskim zawsze będzie wyglądać wykwintnie i smakować wyśmienicie. Obiecuję, że ten przepis skradnie wasze serca.

Składniki:

  • Składniki na dwie porcje:
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • olej
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • przyprawa do drobiu lub „vegeta”
  • majeranek
  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 plastry szynki
  • jajko do posmarowania ciasta

Pierś z kurczaka w cieście francuskim – jak zrobić?

  1. Z oleju i przypraw zrobić marynatę, włożyć mięso i marynować ok. 1 godzinę.
  2. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso i obsmażyć z obu stron na rumiano.
  3. Odstawić mięso do wystygnięcia.
  4. Ciasto francuskie podzielić na dwie części, na środku położyć mięso, na mięso dać ser i szynkę.
  5. Ciasto ponacinać nożem do pizzy z prawej i z lewej strony w paseczki. (Środek tam, gdzie leży mięso, ma zostać nie pocięty).
  6. Paseczkami ciasta opleść mięso na przemian tworząc warkocz.
  7. Tak przygotowane ciasto posmarować jajkiem lub samym białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 30-40 minut.

Porady – dodatkowe informacje

Jeżeli spodziewasz się gości, danie to może być przygotowane dzień wcześniej. Następnego dnia na godzinę przed podaniem posmaruj jajkiem i włóż do piekarnika, aby upiec. Jeżeli chcesz zmienić smak, marynowanie mięsa można pominąć – wystarczy tylko posolić i posypać pieprzem. Do środka możesz również dodać przesmażone pieczarki. Doskonale smakuje podane z ziemniaczkami w sosie beszamel.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierś z kurczaka owinięta boczkiem
Następny przepis: Pierś z kurczaka w papilotach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode