Pierogi zbójnickie na grill

Pierogi zbójnickie na grill

Skąpane w potrawie o wyrazistym smaku, pierogi zbójnickie na grill to znakomity pomysł na smaczny letni obiad. Jest to specyficzna odmiana tradycyjnych pierogów, ośmielona o wyraźną nutę ostrości. Pomimo iż są to dania znane i cenione w Polsce, pierogi zbójnickie na ostro oraz pierogi carskie dodatkowo wkładają do tego oryginalny twist, spełniając zarówno chęć na coś wyrazistego, jak i na klasyczną, polską potrawę. Grillowane pierogi zbójnickie dodają natomiast elementu zaskoczenia, a wykorzystanie grilla sprawia, że mają one wyjątkową, aromatyczną skórkę. Bez względu na okoliczności, te pierogi są idealne na każdą okazję.

Składniki:

  • Ciasto:
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • około pół kilograma mąki pszennej
  • Farsz:
  • kilogram ziemniaków
  • 30 dag boczku
  • 40 dag sera żółtego
  • 2 cebule
  • olej
  • pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka słodka, pieprz ziołowy, pikantna przyprawa do grilla (ja mam swoją ulubioną markę{zielono żółte logo}, przyprawa zawiera między innymi rozmaryn, kolendrę, jałowiec itp)

Pierogi zbójnickie na grill – jak zrobić?

  1. Ze składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Boczek drobno kroimy i wysmażamy, gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, dodajemy jedną drobno pokrojoną cebulę i smażymy. Ser trzemy na tarce. Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzamy, ugniatamy i dodajemy drugą drobno pokrojoną cebulę i cebulę z boczkiem. Farsz lekko studzimy i dodajemy ser żółty oraz doprawiamy dosyć intensywnie.
  2. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki i nadziewamy farszem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy rozkładamy na płasko tak aby dobrze obeschły.
  3. Duże naczynie smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do grilla, wykładamy warstwę pierogów i na przemian skrapiamy delikatnie olejem, i posypujemy przyprawą.
  4. Pierogi przekładamy do pojemników i zamrażamy, w każdej chwili możemy sięgnąć po porcję pierogów i przygotować je na rożnie (z uprzednim rozmrożeniem lub bez).

Słowa kluczowe: pierogi zbójnickie na ostro przepis, pierogi na grilla, pierogi carskie, pierogi zbójnickie

Pierogi zbójnickie na grill – dodatkowe informacje

Pierogi zbójnickie na ostro to pyszna i aromatyczna propozycja dla miłośników ostrego jedzenia. Mogą być przygotowywane na różne sposoby – tradycyjnie gotowane, smażone na maśle z olejem, a także grillowane. Jednak polecam wersję z grilla, która nadaje pierogom niepowtarzalny smak i chrupiącą konsystencję.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi z żółtym serem
Następny przepis: Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode