Pierogi z żółtym serem

Pierogi z żółtym serem

Przygotowanie pysznych, domowych pierogów z serem żółtym to doskonały pomysł na obiad lub kolację, niezależnie od pory roku. Idealne dla wielbicieli przepysznego, topionego sera w samym sercu każdego z pierogów. Ten tradycyjny, polski przepis przekazany z pokolenia na pokolenie sprawia, że kuchnia domowa zyskuje nowy, wyjątkowy smak. Bogactwo aromatów i intensywność smaku sprawiają, że pierogi z serem żółtym cieszą się niezmienną popularnością wśród dorosłych i dzieci. To doskonała, pożywna danie dla całej rodziny. Sprawdź, jakie składniki są potrzebne do przygotowania tej przepysznej potrawy.

Składniki:

  • Ciasto:
  • pół kg. mąki
  • 1 jajko
  • oko.1/2 szkl.ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki stopionego masła albo oliwy z oliwek
  • Farsz:
  • 2 szkl. ugotowanych , przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1 szkl. żółtego sera startego na tarce jarzynowej (najlepszy cheddar)
  • 1 duża cebula
  • pieprz, sól do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • DODATKOWO:
  • boczek
  • masło do podsmażenia cebuli

Pierogi z żółtym serem – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zrobić ciasto. Ziemniaki wymieszać ze startym żółtym serem. Cebulę zeszklić na maśle dodać do masy ziemniaczanej, wsypać majeranek dodać pieprz i sól (z solą ostrożnie ponieważ ser żółty zazwyczaj jest dość słony) wszystko razem dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, na środek każdego kłaść farsz i dokładnie zlepiać brzegi, gotowe pierogi wrzucać na gotującą się wodę, zmniejszyć ogień, gotować do momentu wypłynięcia, dobrze odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, polać po pierogach.

Pierogi z żółtym serem – dodatkowe informacje

Pierogi najlepiej smakują, jeśli do farszu dodamy ser cheddar.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi z ziemniakami i cebulą
Następny przepis: Pierogi zbójnickie na grill

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode