Pierogi z ziemniakami i cebulą
Pierogi z ziemniakami i cebulą to kwintesencja domowych, polskich smaków. Klasyczne połączenie składników, sprawia, że ten przepis jest ulubieńcem wielu osób. Samodzielnie przygotowane ciasto z ziemniakami na pierogi tylko podkreśla ich unikatowy smak. Farsz z ziemniaków do pierogów, połączony z aromatyczną, zeszkoloną cebulą, to kompozycja, od której trudno się oderwać. Idealne na ciepły, rodzinny obiad lub jako sycące przekąski na ważne okazje. Przygotowanie tych pierogów to nie tylko kulinarna przygoda, ale również szansa na przeżycie kuchennych tradycji, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Wyruszmy zatem w tą smakowitą podróż.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- około 1 szklanka ciepłej wody
- Farsz:
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2-3 łyżki masła
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- 1 cebula
- 2-3 łyżki masła
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Pierogi z ziemniakami i cebulą – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Składniki na pierogi z ziemniakami:Na początek cebulę trzeba obrać,pokroić i usmażyć na maśle.
Następnie ziemniaki należy obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Potem powinno się je dokładnie rozgnieść. Następnie do ziemniaków trzeba dodać cebulę z masłem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Produkty na pierogi z farszem ziemniaczanym trzeba odstawić do przestudzenia.
-
2.
Z podanych składników na ciasto na pierogi z ziemniakami, trzeba stopniowo wlewać wodę i zagnieść mięciutkie ciasto. -
3.
Następnie na stolnicy trzeba wałkować ciasto na pierogi z ziemniakami i cebulą, a za pomocą szklanki wykrawać krążki. Potem trzeba nakładać farsz z ziemniaków do pierogów i zlepiać pierogi. -
4.
Następnie pierogi z ziemniakami należy gotować w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Następnie trzeba je odcedzić. -
5.
Przed podaniem należy cebulę obrać i pokroić, usmażyć na maśle. Na koniec pierogi z nadzieniem ziemniaczanym trzeba podawać polane podsmażoną cebulką z masłem.
Pierogi z ziemniakami i cebulą – dodatkowe informacje
Przepis na około 40 pierogów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z zieloną soczewicą i pieczarkami
Następny przepis: Pierogi z żółtym serem