Pierogi z zieloną soczewicą i pieczarkami

Pierogi z zieloną soczewicą i pieczarkami

Pierogi z zieloną soczewicą i pieczarkami to doskonała propozycja dla miłośników roślinnych wersji tego tradycyjnego polskiego dania. Soczewica, zasłynąwszy z wysokiej zawartości białka, stanowi tutaj pyszne i sycące nadzienie. W połączeniu z pieczarkami otrzymujemy wyjątkowe, pełne smaku danie, które jest nie tylko zdrowe, ale również niezwykle efektywne podczas rodzinnych świąt czy spotkań z przyjaciółmi. Ta wariacja na temat klasycznych pierogów zaskoczy przyzwyczajonych do mięsnych czy serowych nadzień gości. Pierogi z zieloną soczewicą i pieczarkami to również doskonały pomysł na wegetariański obiad lub kolację.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki poznańskiej + do podsypania na stolnicy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • Woda
  • Sól do smaku
  • Farsz:
  • ½ kg pieczarek
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz, czosnek, mielona ostra papryka
  • 2 łyżki oleju

Pierogi z soczewicą i pieczarkami – sposób przygotowania:

  1. 1.

    Wykonanie: soczewicę przelać zimną wodą. Do gotującej się wody dodać opłukane ziarna, gotować około 15-20 minut, osączyć na durszlaku. Pieczarki oczyścić, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, przesmażyć, wyjąc na talerzyk. Dodać pieczarki, smażyć do całkowitego odparowania wody. Soczewicę, cebulę, pieczarki przepuścić przez maszynkę. Doprawić solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i papryką do smaku. Farsz ma być lekko pikantny. Schłodzić w lodówce. Ze składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na stolnicy na cienki placek, wycinać kółka (ja wycinałam puszką po groszku). Na środku ułożyć farsz, skleić pierogi. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i 1/3 łyżeczki mąki, wrzucać partiami pierożki, po wypłynięciu gotować około 3 minut.

Pierogi z zieloną soczewicą i pieczarkami – dodatkowe informacje

1. Zamiast pieczarek można użyć leśne grzyby.

2. Do farszu jako przyprawy można dodać zmielony majeranek w niewielkiej ilości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
Następny przepis: Pierogi z warzywnym farszem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode