Pierogi z zieloną soczewicą i pieczarkami
Składniki:
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki poznańskiej + do podsypania na stolnicy
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- Woda
- Sól do smaku
- Farsz:
- ½ kg pieczarek
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 cebula
- Sól, pieprz, czosnek, mielona ostra papryka
- 2 łyżki oleju
Pierogi z soczewicą i pieczarkami – sposób przygotowania:
-
1.
Wykonanie: soczewicę przelać zimną wodą. Do gotującej się wody dodać opłukane ziarna, gotować około 15-20 minut, osączyć na durszlaku. Pieczarki oczyścić, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, przesmażyć, wyjąc na talerzyk. Dodać pieczarki, smażyć do całkowitego odparowania wody. Soczewicę, cebulę, pieczarki przepuścić przez maszynkę. Doprawić solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i papryką do smaku. Farsz ma być lekko pikantny. Schłodzić w lodówce. Ze składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na stolnicy na cienki placek, wycinać kółka (ja wycinałam puszką po groszku). Na środku ułożyć farsz, skleić pierogi. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i 1/3 łyżeczki mąki, wrzucać partiami pierożki, po wypłynięciu gotować około 3 minut.
Pierogi z zieloną soczewicą i pieczarkami – dodatkowe informacje
1. Zamiast pieczarek można użyć leśne grzyby.
2. Do farszu jako przyprawy można dodać zmielony majeranek w niewielkiej ilości.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
Następny przepis: Pierogi z warzywnym farszem.